Аспиринът може да увеличи ефективността на лекарства за рак, които поддържат имунната система, съобщиха учени, цитирани от Би Би Си. Имунотерапията дава възможност на собствените  сили на тялото да се борят с рака и е източник на големи очаквания в областта на онколечението. 

Сега учени от Института "Франсис Крик" публикуваха изследване, според което аспиринът може да ограничи възможността на туморите "да се крият" от имунната ни система. Изследователският екип показва, че раковите клетки на кожата, на гърдите и на червата произвеждат високо ниво на химикал, наречен prostaglandin E2, който може да възпрепятства отговора на имунната система - като оставя туморът да се скрие.

Медикаменти като аспирина могат да променят химическите пътеки вътре в раковите клетки, които водят до производството на prostaglandin E2.

Експерименти върху мишки, публикувани в сп. Cell, предполагат, че някои лекарства могат да стимулират лечението с имунотерапия.

Но проф. Гаетано Рейс и Соса, един от изследователите, обясни пред Би Би Си: "Ние сме на ниво на изследванията много далече от реалните пациенти. Това е предклинично изследване на мишки. Това, което сега искаме да направим са клинични изследвания, за да видим дали това може да се случи и при хора".
Имунотерапията е една от най-обещаващите сфери в лечението на рак, като някои опити показват, че терминален рак може да бъде свит или дори да изчезне в някои много редки случаи.
Проф. Рейс и Соса добавя: "Откритията са вълнуващи в контекста на подновения интерес към имунотерапията, наистина всеки в онкологията и имунологията е много развълнуван."
"Това, което ние откриваме не е революция, а еволюция, която може да ни помогне да постигнем дори по-голям процент на ремисии", казва той.
Има предварителни предположения, че аспиринът може да предпази от формиране на рак. Ученият казва, че е възможно аспиринът да предпазва от рак като въздейства на имунната система, но това все още не е тествано.