Най-накрая учените разполагат с напълно автентично видео на което се вижда вампир. Вампир, който обаче е симпатичен и доста по-пухкав, отколкото очаквате.

Уникалното видео е на един от най-редките видове катерици в света - Rheithrosciurus macrotis, която е известна като катерицага вампир. Тя има непотвърдената все още от зоолозите репутация на зловещ и кръвожаден звяр, съобщава списание "Сайънс". 

Легендите на индонезийския остров Борнео разказват страховити истории за чудовището с пухкавата опашчица. Когато сърнички и еленчета кротко си хрупали шума в горския лес, гризачът ги дебнел скрит на някой нисък клон. Когато в пъти по-едрото тревопасно се окажело отдолу, злото създание скачало върху него и го захапвало с хирургическа точност за югуларната вена. След като животното умирало, гризачът го изкормвал и изяждал само вътрешните му органи, оставяйки плътта недокосната, разказват жителите на острова, на който единствено се среща този вид катерица..

Учените досега никога не са наблюдавали такова вампирско поведение, но пък в случая става дума за наистина изключително рядко и все още недобре проучено животинче. Зоолозите предполагат, че то е пристрастено към ядките на дървото канариум, но подобни хипотези просто се приемат к насмешка от хората от Борнео. За тях рунтавата катерица си е вампир и чудовище.

От първите снимки на гризача учените са по-впечатлени от опашката му. Изчисленията им показвали, че тя е 130% от дължината на тялото - най-голямото съотношение при всички бозайници. Изследователите подозират, че животното гордо я развява за да изглежда по-голямо, отблъсквайки хищниците. А може и четката от косми да е просто умело прикритие на зловещата му вампирска същност.