Няколко събития и процеси от отминаващото лято навеждат на мисълта, че е крайно време професионалният футбол в България да стане аматьорски или поне полуаматьорски. По този начин ще се избегнат много драми и неоправдано високи очаквания. По цял свят футболът е огромен бизнес, в който всички изкарват пари, а феновете изкарват емоции. Тук почти никой не печели от футбол, а само налива. Запалянковците ги няма по трибуните, а когато ги има, често създават проблеми.

Ето кратък преглед на събитията и процесите, които ме карат да вярвам, че е крайно време да освободим любимата игра от оковите на професионализма.

ЦСКА и Локо (София)

По аматьорски (преднамерено) бяха доведени до фалит. Чува се, че ЦСКА ще слезе и по-долу от "В" група, като се присъедини към Локо. Няма страшно обаче. Еуфорията около "червените" е почти незапомнена в последните 20-ина години. На мачовете им със села и паланки публиката е малко по-малко, отколкото на решителен мач на националния. Запалянковците пеят, продават се фланелки, играят олимпийски медалисти и прошарени герои с коремчета... Какво повече?

"А" група

Включва едва десет отбора, като само три са обезпечени финансово, всички останали едва кретат, затънали в дългове и аматьорщина. Наскоро един футболен специалист - Бойко Величков, ми припомни, че доста клубове от региони, които някога даваха футболисти за най-големите първенства и отбори, са като асансьори между "А" група и долните дивизии. Те влизат в елита, харчат едни пари, понякога изкарват с "черно тото", но неизбежно изпадат. И не просто изпадат, а фалират и се регистрират наново, за да извървят пак същия път. Пълна аматьорщина и липса на стратегия.

"Лудогорец" и "Литекс"

Обаче и първите на родния футбол напоследък се управляват аматьорски. "Лудогорец" беше за пример, но крачката от величието с химна на Шампионската лига до мачлета пред 2-3 хиляди души срещу "Пирин" и "Славия" се оказа много малка. Аматьорско е да оставиш да те напуснат половин дузина основни футболисти, като не вземеш за тях и стотинка. Аматьорско е да вярваш, че все ще флиртуваш успешно с шанса, като сменяш треньори без причина. Аматьорско е да правиш селекция и наемаш наставник дни преди мачовете си в Европа. Наставник, знанията за българския футбол, на когото се изчерпват с далечното Американско лято.

В "Литекс" също правят напълно нелогични ходове с треньорски смени за добро утро и лека нощ. И сега с последния треньор отборът играе по-зле, отколкото с тези преди него. Дали пък не се чака една дълго спрягана трансформация, въпреки уверенията на Гриша Ганчев в обратното?

"Левски"

Аматьорско е да обвиняваш юношите за провалите си и да им поставяш ултиматуми. Естествено, че те са виновни, а #КОЙ друг?!

БФС

Ако нещо работи добре в българския футбол, това със сигурност е Футболният съюз. Босът на централата Борислав Михайлов е изкусен майстор да бяга от отговорност. БФС не е виновен за състоянието на клубовете - те са акционерни дружества все пак.

Собствениците им от друга страна са членове на Изпълкома и създават правила, които първи потъпкват. БФС не е виновен за състоянието на "А" националния отбор, а също така за младежкия и юношеските. Все пак футболистите се създават в клубовете. На селекционерите никога не се влияе отвън кои футболисти да викат и пускат в игра.

В същото време Борислав Михайлов е Краля слънце на българския футбол. Постиженията са единствено негова заслуга. Не е казал: "Футболът, това съм аз", само по една причина: футболът е зле.

Поради което няма смисъл да се спираме сега на лицето му - националният отбор. Няма вече какво да се анализира. Ако обаче футболът стане аматьорски, какъвто е в няколко малки европейски страни, поне ще спрем да си говорим за класирания на европейски и световни първенства. Целите ще станат по-постижими - една или две победи, например.

Спортните журналисти

Едно закъсняло признание - и ние сме аматьори. В България дойде Франко Барези, един от великите футболисти на близкото минало. Човек за пример във всяко отношение, посланик на "Милан", на който посвети цялата си уникална кариера. На пресконференцията му медиите се брояхме на пръстите на едната ръка. Добре, че имаше фенове на "Милан", един от които зададе въпрос - много точен и адекватен.

В същото време на седмичните пресконференции на Стойчо Стоев и Христо Янев (за аматьорската "В" група) ходят в пъти повече журналисти. 

Та така. Българският футбол, с целия цирк край него, трябва и официално да приеме аматьорската форма. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Не пречи някои да останат професионалисти - така е в Северна Ирландия и Уелс (националният тим на "драконите" май ще играе на европейско). Като например "Лудогорец". Грехота ще е, предвид многомилионните бразилски покупки, които струват повече от "А" и "Б" група взети заедно. И предвид държавната и общинска пара, която се наля там. И ще продължава да се налива.