Кметът на румънската столица Букурещ Сорин Опреску е задържан за 24 часа от прокурори от Националния директорат за борба с корупциятя (ДНА). Обвинението е за получаване на подкуп.

Прокурорите са наредили започването на криминално производство и арест тази нощ в 00:33 часа, съобщава Медиафакс.

В заповедта на прокурорите пише, че има достатъчно данни и улики, които водят до обоснавано подозрение, че:

„През 2013-2015 година добре организарана група, с участието на обвиняемия Сорин Опреску, е създала в местната администрация в Букурещ система, при която фирмите е трябвало са връщат на ръководителите на общината част от печалбата, която реализират след изпълнени обществени поръчки.

Представител на общината е задържал за себе си между 30 и 33% от приходите на фирмите. След това получените суми са предавани нагоре към чиновници от администрацията и около 10% са били искани от обвиняемия Сорин Опреску.

По-точно, членовете на организираната група са хора, които отговарят за управлението на две публични институции, подчинени на Общината. Те са улеснявали печеленето на търгове, говорили са с подчинени служители, които са приемали документите за конкурсите, принуждавали са ги да одобряват фактури на въпросните фирми веднага след датата на издаването им, изисквали са суми за представители на ръководството на община Букурещ, включително и за кмета.

На 5 септември 2015 година, след предварителна договорка с директора на подчинена на общината институция, заедно с приближен на кмета, обвиняемият Сорин Опреску получи първия транш от 25 хиляди евро от общо 60 хиляди евро, изискани от името на кмета от двама от общо четирима свидетели.“

Специалната независима прокуратура ДНА е получила подкрепа от Румънската разузнавателна служба. Сорин Опреску е информиран за обвиненията и се очаква днес да се изправи пред съда в Букурещ, който трябва да се произнесе по искането за 30-дневен арест.