Правителствената пресслужба разпространи съобщение за срещата на министър-председателя Бойко Борисов с министъра на околната среда на Държавата Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди и водената от него делегация.

"По време на срещата г-н Ал Хумейди предложи да бъде създадена съвместна компания - акционерно дружество, специализирана в областта на храните. В дружеството се очаква да бъдат включени между 15 и 20 от най-добрите български компании произвеждащи месо, плодове и зеленчуци", казва съобщението.

Пред представителите на Държавата Катар, министър-председателят е гарантирал за високото качество и безопасността на българските храни, "както и че производството им отговаря на всички европейски стандарти".

В съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив има голям интерес към българската продукция“, посочи г-н Мохамед Ахмед Алобейдли член на борда на директорите на Катарската търговска палата и Председател на Комитета по земеделие", също се казва в съобщението.

Това е поредната новина за предстоящо мащабно икономическо сътрудничество между България и Катар, където често гостуват български делегации.

Само преди четири месеца бе съобщено, че български фирми ще участват в строителството на стадионите за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година. По същото време се очакваше Катар да финансира изграждането на магистрали в България и във финансови инструменти, с които да подпомогне санирането на панелните блокове.

Година и половина по-рано новините звучаха още по-гръмко. Край София дори трябваше да има писта за Формула 1, изградена с пари от Катар. Сега наред е съвместната фирма за износ на български храни към Персийския залив. Дано...