"Това може да бъде обяснено по много начини, но най-простото обяснение, очевидно има някакъв дефект на пазара."

Така вицепремиерът Томислав Дончев обясни по-високата цена на горивата в България спрямо други държави в ЕС и Европа в предаването на бТВ "120 минути".

Той подчерта предварително, че не става дума за лично мнение, а много внимателно подбира думите си, защото изказва институционална позиция.

"В една нормална пазарна среда стремежът на всеки производител, за да завоюва повече пазарна позиция, за да спечели повече клиенти, е да се опита повече да играе с цената, да я държи надолу. Това в момента не се случва", каза още той.

Дончев отбеляза, че независимо дали има картел или дефект на пазара, органът, който трябва да се произнесе по въпроса, е Комисията за защита на конкуренцията.

Водещият Светослав Иванов започна темата с обяснението на икономическия министър Божидар Лукарски - че цените тук са високи, тъй като не добиваме сами горивото си. И даде пример с Македония, в която цените също са с по няколко стотинки по-ниски и за газта, и за бензина.

"Това не може да е единственото обяснение, нито дали имаме добив, нито колко рафинерии имаме, по една проста причина - петролните продукти са борсова стока, те струват, колкото струват на борсата. И няма голямо значение дали съответната държава има добив, дали има пет, три, две или една рафинерии. Конкретния случай с Македония е по-просто обясним. Като държава, която не е членка, там е по-нисък акциза", обясни Дончев.

Той подчерта, че решаването на проблема няма как да бъде толкова директно, колкото при електроенергията например, тъй като ролята на държавата в търговията с петрола е почти никаква"

"Държавата нито дава петрол, нито му определя цените."

И отбеляза, че проблемът е комплексен.

"Няма да стане с кампанийни мерки в рамките на месец или два, необходими са комплексни усилия. Редно е да променим законодателството, и Комисията да ползва същия обем информация, която ползва и данъчната администрация. И НАП, и митниците трябва да бъдат изключително мобилизирани, защото проблемите не бъркат само в джоба на гражданите, но и в джоба на държавата."