Първият не само за Европейския съюз, но и за автора му - Делян Пеевски, закон за ограничаване на дейността на офшорките у нас, се оказа лесно заобиколим. 

Идеята на закона бе да осветли физическите собственици на офшорни компании, които искат да инвестират у нас. Според текстовете, при определени условия, имената на собствениците трябва да бъдат вписани в публичния търговски регистър. 

Разследване на бТВ, стигнало до Великобритания, обаче показа, че това изискване е лесно преодолимо. Просто всеки, който иска да скрие личността си като реален собственик на офшорка, може да си наеме фиктивен такъв. 

Репортерът се представил за богат българин пред английска организация, която предоставя консултации на офшорни дружества. Легендата - търсел анонимност на фирмите и сметките си. Намекнал и че заема "чувствително обществено положение в България".

Консултантът го поканил на среща в офиса си в Лондон.

Там журналистът разказал, че има връзки с властта в България и парични потоци, които не било уместно да се водят на негово име.

Първо му бе обяснено, че от трите най-популярни офшорни зони Британските Вирджински острови поддържали най-високи такси, но пък и били най-предпочитани. Причината - на хората, включително в България, им звучало добре и си мислели, че фирмата идва от Великобритания.

Ето кой ще е "собственикът" за пред властите"

"Човекът, който ние използваме е британски джентълмен, пенсионер от Есекс", обяснява консултантката Екатерина.

Той бил пенсиониран учител и предлагал услугата "фиктивен директор" и "фиктивен собственик".

"Предоставя самоличността си и се появява в регистрите като реален собственик. Ако искате да пътува и да прави срещи, представяйки се като бъдещ инвеститор в България, готов е и на това. Но взима между 500 и 700 британски лири на ден, както и поемане на разходите за самолет, хотел и прочее", обяснява още схемата за скриване на истинската самоличност зад офшорката консултантката.

По време на тези пътувания той може не само да прави срещи, но и да подписва документи. Изобщо - да се държи като реален собственик на бизнеса, допълва тя.

"Той прави това, което вие му кажете да прави", заключва Екатерина.

Репортерът е успял да се срещне и с главата на фамилията Шорт, която уж стои зад офшорната компания, която има намерение да застрои местността Карадере.

Найджъл Шорт в действителност бил продал завод за стомана преди десетина години, както бе обявено по-рано. Но пък в никакъв случай не бил неблагосъстоятелно лице, използвано за прикриване на реалния собственик. Понастоящем Шорт притежавал голяма марка уиски в Уелс, както и ръгби отбор.