Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин обяви, че не очаква промени във формулата на управлението след местните избори.

Пред Нова телевизия той обясни, че различията между партиите от управляващото мнозинство всъщност не са толкова големи, както изглежда на пръв поглед.

Калфин обаче не пропусна възможността да разкритикува и антикорупционния закон на другия вицепремиер Меглена Кунева, който бе отхвърлен още на първо четене след като две от управляващите партии АБВ и Патриотичния фронт го бламираха.

"Парата отива повече в свирката, а не в двигателя. В този закон има просто недопустими неща. Създава се едноличен орган, който да взема решения по анонимни сигнали, а в същото време и сега имаме 10-ита служби, чиято работа е да се борят с корупцията. За какво имаме тогава специализирана прокуратура, Боркор, Сметна палата и т. н.", каза Калфин.

Според него румънският пример за борба с корупцията не е добър. В северната съседка имало страх, че мотивираните като борба с корупцията арести всъщност са форма на политическа разправа.

Според Калфин големият проблем на пазара на труда е, че липсват квалифицирани средни специалисти. Той учочни, че в бюрата по труда в цялата страна продължително стоят свободни над 15 000 незаети позиции, за които няма кандидати.

"Няма достатъчно майстори. В момента има глад за заварчици, автомонтьори, работещи в металообработването, стругари", каза Калфин.

Според него решението на този проблем е в България бързо да се въведе дуалната система на обучение, при която младежите могат едновременно да учат и да трупат практически знания. Това е стара идея, за която Германо-българската индустриално-търговска камара лобира от години без реален резултат.

Калфин похвали IT секторът, за който социалното министерство в момента изработва критерии за облекчен внос на специалисти от чужбина.

"Там имаме функционираща пазарна икономика. Развиват се много успешно и възнагражденията естествено са много високи. Когато нямаме достатъчно специалисти у нас е съвсем нормално да въведен облекчени процедури за получаване на "синя карта" за специалисти от чужбина", каза вицепремиерът.

Калфин посочи и че вече има бежанци от Сирия, които са намерили успешна реализация на пазара на труда.

"Има хора, които са започнали работа в колцентрове и тези примери ще се увеличават. Проблемът обаче е, че много от бежанците идват без документи, а и повечето от тях не искат да останат у нас", посочи Калфин.

Според него в кризата с прииждащите в Европа мигранти е необходимо и САЩ да проявят повече солидарност.

"Не може когато беше "Арабската пролет" всички да сме заедно, а сега бежанците да са проблем на Европа", категоричен е вицепремиерът.