Безпрецедентно! Посланици от 14 държавите от Европейския съюз в София излязоха със съвместна обща позиция в защита на антикорупционния закон, който бе отхвърлен от парламента още на първо четене. В нея те отбелязват, че това е негативен сигнал за борбата с корупцията у нас.

Миналата седмица антикорупционният закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева, не мина в Народното събрание след като две партии от управляващото мнозинство - АБВ и Патриотичния фронт го бламираха.

Това е предизвикало и острата реакция от страна на европосолствата.

Представителите на чуждестранните мисии припомнят, че не случайно в областта на правосъдието България е под непрекъснато наблюдение чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Писмото е подписано от 14 посланици от ЕС и също така се подкрепя от посолствата на Норвегия и Швейцария. 

 

Ето пълния текст на изявлението на посланиците:

 

На 2 септември българският парламент отхвърли на първо четене проектозакона срещу корупцията по високите етажи на властта.

Това, че предложеният от правителството първоначален текст беше отхвърлен без по-нататъшно парламентарно обсъждане, е негативен сигнал в рамките на борбата срещу корупцията. Ефективната борба срещу корупцията е решаващ елемент от върховенството на закона. Европейската комисия поставя тази борба на водещо място в дневния ред в своите последователни доклади по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Тези доклади са одобрени от нашите правителства и от поредица правителства на Република България. Надяваме се, че отхвърлилите проектозакона политическите партии (включително онези, които не гласуваха) ще представят възможно най-скоро нови идеи за справяне с този проблем, като по този начин покажат, че неуспехът в това гласуване не означава, че народните представители омаловажават борбата с корупцията на всяко едно ниво.

 

Това изявление е подписано от посланиците на страните-членки на Европейския съюз

Нидерландия, Франция, Германия, Великобритания, Австрия, Белгия, Ирландия, Полша, Дания, Финландия, Италия, Кипър, Испания, Люксембург и се подкрепя от посланиците на Норвегия и Швейцария.