Зам.-шефът на АБВ Румен Петков заяви пред Би Ти Ви, че е редно да се поканят посланиците от ЕС и да бъдат питани как в техните държави анонимните доноси спомагат за борбата срещу корупцията. Петков каза това по повод декларация на посланици от ЕС, в която се критикува неприемането на закона за борба с корупцията, предложен от вицепремиера Меглена Кунева.

Петков се позова на становища на Сметната палата и Националното сдружение на общините, според които законопректът на Кунева е несъстоятелен.

"АБВ не е направила нищо по-различно от Сметната палата. Имаме позиция на Националното сдружение на общините. Те изразяват опасения, че на местно ниво с такива анонимни сигнали ще се улесни разчистванети на лични сметки", обясни Петков.

Той коментира и промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, които от АБВ заявиха, че няма да подкрепят.

"АБВ забавя ли правосъдието? Намерете анализатор, който да каже предлаганите промени в Конституцията с какво ще помогнат за забавеното правосъдие. Имаме проблеми в закона за съдебната власт, административно-процесуалния кодекс, наказателно-процеслания кодекс. Държахме да има анализ къде са проблемите. Имаме политическа воля за съдебна реформа. Силата ми не е в късите спринтове. Искаме радикална съдебна реформа. Тя не се решава с този тип промени в Конституцията, които се предлагат", каза Петков.

Зам.-шефът на АБВ, който е бивш вътрешен министър коментира и последния случай, при който полицаи упражняват насилие над паднал на земята човек.

"Аз съм противник на стремежа за всичко да са виновни полицията и МВР, не защото съм бил министър на вътрешните работи. Проверката трябва да приключи по най-бързия начин и да е ясно на обществото какво се е случило", каза Петков.

Той за пореден път коментира и недостатъчното финансиране от държавата за МВР.

"Нали се дуем, че сме прибрали 1 млрд. повече от ограничената контрабанда. Той трябва да отиде и при охранителната система, за да изискваме от нея", заяви Петков.