Своята версия за секса и комунизма ще представи Милена Фучеджиева на Софийската Алея на книгата, която от вторник ще засели идеалния център на София с автори от цял свят. Втората книга на писателката е част от литературните събития на бул. „Витоша“ в периода 8 – 13 септември.

На 9 септември от 19 часа в Шатра № 8 писателят, преводач и критик Ангел Игов ще говори за книгата си „Кротките“ – роман, посветен на процесите около Народния съд след преврата от Девети септември. Книгата е още съвсем прясна, очаква се същия ден да бъде пусната в търговската мрежа.

Поезия на Борислав Геронтиев ще прозвучи от 17, 30 часа на 10 септември отново под Шатра № 8. Авторът ще представи книгата си „Моята антология“. „При толкоз песни и поети, / земя, / ще чуеш ли и мен?“, пита в стихотворението си „Предисловие“ Геронтиев…

Същия ден, от 19 часа, в Литературния кът на Алеята Милена Фучеджиева ще прочете откъси от продължението на романа си „Сексът и комунизмът“. Втората книга със същото име все още не е излязла, така че почитателите на писателката ще имат шанса да надникнат в романа, завършен преди броени дни.

На 12 септември (събота) от 18 часа Литературният кът ще е предпочитано място за любителите на историята, които ще се запознаят с изследването на Борислав Дичев върху съдебния процес, присъдата и разстрела на генерал Владимир Заимов. Само на предсмъртните му думи са известни около 20 версии, а истината според Дичев е една: „Умирам за България!” Така авторът е нарекъл и книгата си.

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА АЛЕЯ НА КНИГАТА – СОФИЯ 2015

8 септември (вторник)

17:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Официално откриване на „Алея на книгата“

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

В поредицата „10 книги в контекста на европейския културен диалог“ на издателска къща „Персей“ са включени непознати досега на българския читател водещи европейски автори като Емил Хакъл, Йосефине Клоугарт, Йоана Първолеску, Томас Еспедал, Шел Вестьо, както и непревеждани творби на Киплинг и Ролан. С участието на преводачите на книгите.

Премиера на новата поетична книга на Романьола Мирославова „Гарванов писък“ (изд. „Изида“). Поетесата се представя в нова, различна светлина – със стихове, стаили дълбоки, трагични истини. Това е книга за цената на живота и любовта. Кое е важното в съществуването ни? Какво трябва действително да оценим, докато сме живи? Романьола Мирославова е безпощадна, трагично-иронична не само към недъзите на хората и живота, но и най-вече към самата себе си. Романьола Мирославова сътворява стихове, които достигат до сърцето и душата на читателя.

Представят издателство „Персей“ и издателство „Изида“

9 септември (сряда)

17:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Momento Education е пан-европейска организация, работеща в сферата на световното образование. Нейният създател, датчанинът Якоб Хенсен, я основава с помощта и подкрепата на приятели от цял свят. Momento работи с най-добрите партньорски организации по света и предлага уникални и висококачествени програми за обучение в чужбина.

Momento Education

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Едва ли има друг български културен деятел, който като Стилиян Чилингиров, толкова автентично, подробно и с удивително чувство за историчност да e документирал своите впечатления за съвременници и събития. Съхранени са десетки тетрадки с негови дневници, онасловени „Моите делници“, и почти още толкова страници с мемоари на писателя. Интригуващи са наблюденията му върху литературни приятелства, обществени и писателски кавги, успехи и провали на книги и автори, вълнувал се е от измеренията на конкретни личности. Чилингиров не спестява оценките си за случващото се. И най-важното – стреми се към обективна характеристика на събитията, поставя ги в контекста на цялостния интелектуален живот, не разкрасява или омаловажава фактите. Тези качества превръщат спомените и дневниците му в документи, които могат да бъдат надежден източник на сведения за културната ни история през първите четири десетилетия на ХХ в. Среща с Румяна Пенчева – литературен историк и изследовател на българската литература.

Представя издателство „Кибеа“

18:30 Книжен център „Гринуич“

Представяне на сборника с разкази „Летни деца“ на прекрасната Ния Цанева.

Разказите на Ния са неосезаемо преплитане на реално с фикция. Героите й, вечно търсещи стари и нови светове, които да бъдат близки до личното щастие, са като всеки от нас.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Шатра № 8

Романът „Кротките“ и авторът му Ангел Игов ще ни гостуват предпремиерно

и съвсем тематично, заложили на вкуса на времето отпреди точно 71 години. „За патологичната трансформация на личността, озовала се случайно в епицентъра на терора и приела да стане негов инструмент…“ – Алек Попов.

Представя издателство „Жанет 45“

10 септември (четвъртък)

15:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Доайенът на българската спортна журналистика Силвестър Милчев представя новата си книга „Футболни отломки от стари времена“.

Представя издателство „Тип-топ Прес“

17:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Представяне на „Портокалови дни“ от Ива Прохазкова

„Портокалови дни“ е трогателен разказ за ранимата душевност, копнежите, радостите и трудностите в живота на тийнейджърите. Вълнуващ роман за себеотрицанието, отговорността, приятелството и всеотдайността. Това е последният юношески роман на Ива Прохазкова – авторката твърди, че не би могла да напише нищо повече по темата. За творчеството си, сред което преобладават романите за деца и юноши, Прохазкова е удостоена с над 20 награди, а книгата „Портокалови дни“ взе чешката награда за детско-юношеска литература „Златната лента“. За книгата ще ни разкаже преводачката Анжелина Пенчева.

Представя издателство „Емас“

17:30 Шатра № 8

Борислав Геронтиев ще представи поетичната си книга „Моята антология“ с автограф за всеки почитател. Поезията на Борислав Геронтиев е белязана от автентичност и естественост, които не оставят безразличие след себе си. Без излишен патос за чистата българска традиция, която далеч от съблазни, съществува от труд и достойнство.

Представя издателство „Жанет 45“

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Представяне на книгата „Български музикален театър 1890-2010. Опера, балет, оперета, мюзикъл. IV том. Рецензии, отзиви, коментари“ от Розалия Бикс, Анелия Янева, Румяна Каракостова, Миглена Ценова-Нушева, Емилия Жунич. Авторите ще разкажат за си върху последния том от мащабния труд за българския музикален театър. В книгата са събрани огромен брой критики, рецензии, коментари и съобщения, които са свързани с операта, балета, оперетата и мюзикъла у нас за 120 години.

Представя издателство „Гея-Либрис“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Милена Фучеджиева ще прочете откъси от романа си „Сексът и комунизмът“, както и от продължението „Сексът и комунизмът 2“.

Предпремиерата се състои само дни след завършването на втората част и точно два месеца преди излизането на книгата.

Представя издателство „Ентусиаст“

11 септември (петък)

15:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Една от най-успешните ни баскетболистки Гергана Брънзова представя автобиографичната си книга „Отвисоко на живота“.

Представя издателство „Тип-топ Прес“

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Театралният режисьор Йордан Славейков и поетът Марин Бодаков ще представят романа „Последна стъпка“

„Прозата на Йордан Славейков разказва за травмите, които правят човека едновременно чуплив и устойчив. Това е книга за устоите на семейството, която не само е безкрайно чужда на семейните саги, но и подкопава опита на съвместното живеене, като носи нова, алтернативна чувствителност. Защото човек живее не в семейството, а в кожата си. “ – Борис Минков.

Представя издателство „Жанет 45“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Издателство „Клевър Бук“ ще осигури забавления за деца с въображение! Елате и играйте с нас!

Представя издателство „Клевър Бук“

12 септември (събота)

11:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

„Знаеш ли своя език и родина?“

Kаним всички умници от 1 до 4 клас да се включат във весела викторина с награди. Ребуси, задачки и загадки ще валят и победителите ще определят. Заповядайте – да се подготвим за новата учебна година заедно!

Представя издателство „Просвета“

12:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Издателство „Клевър Бук“ ще осигури забавления за деца с въображение! Елате и играйте с нас!

Представя издателство „Клевър Бук“

13:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Представяне на „Патилата на шарпланинеца Дон“ от Вишня Стахуляк

Преводачката Ася Тихинова-Йованович ще ни срещне с Вишня Стахуляк – най-известната съвременна писателка за деца на Хърватия. Освен че е носителка на национални награди, тя е номинирана за медала „Х. Кр. Андерсен“ – най-голямото отличие в областта на детско-юношеската литература. А романът „Патилата на шарпланинеца Дон“ за гордото и свободолюбиво куче отдавна е станал задължително четиво за хърватските деца.

Представя издателство „Емас“

17:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Издателство „Клевър Бук“ ще осигури забавления за деца с въображение! Елате и играйте с нас!

Представя издателство „Клевър Бук“

18:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

„Умирам за България“ на Борислав Дичев не е поредното четиво, което разказва поредната версия и налага поредните собствени интерпретации за историческите събития и по специално за един скандален (и до ден днешен) съдебен процес, завършил със смъртна присъда и безпрецедентен, светкавичен! Разстрел. Наблягаме на думата пореден, защото около делото и името на ген. Владимир Заимов политическите спекулации, наслоени през годините, наистина са много. Само за „предсмъртните му думи” са известни около 20 версии, а истината е една: „Умирам за България!”

Представя издателство „Парадокс“

19:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Второто поколение на българския рок произнесе ясно и недвусмислено присъдата срещу тоталитарната ни система. То е неразривно свързано с произтеклите в края ХХ век политически и социални промени в България. Обяви гласно правото си на лична свобода и достойнство. Инжектира своите връстници с достатъчна доза кураж, за да въстанат срещу реда на бащите си. Тези млади музиканти и поети взривиха общоприетите рамки на творческия процес и оставиха след себе си десетки песни, които и днес звучат силно, убедително и актуално.„Цветята на Промяната“ са едно от най-красивите неща в най-новата ни история. Румен Янев и Емил Братанов са сред първите музикални журналисти, очевидци на историята, и едновременно с това, уви!, последните, които все още могат да се включат „на живо“ в ефир с коментари за разказаните събития.

Представя издателство „Парадокс“

13 септември (неделя)

11:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

„Таши и духовете“ от Ана и Барбара Финберг

Като малки със сестра ми винаги играехме на духове. Те са невидими, често си казвахме, и затова могат да бъдат навсякъде: върху раменете ти, да се крият в косата ти или да завързват връзките на обувките ти. Именно заради духовете все се провалях, когато играехме на криеница. Не можех да си представя, че някой дух може да ми диша във врата в тъмния гардероб, където обикновено се криех. Сега искаме да ви представим някои от тези лепкави и сълзливи духове… и не забравяйте да бъдете внимателни и с белите тигри…

Гррр!

Никой в селото не е толкова смел, колкото Таши. Само той може да изплаши чудовищните духове от гората и само някой смел като него може да премине през целия страшен и тъмен тунел до Планината на белите тигри. Таши винаги може да се похвали с брилянтен план и дръзки приключения.

Представя издателство „Унискорп“

12:00 Литературен кът на „Алея на книгата“

Представяне на „13-а пряка“ от Малгожата Гутовска-Адамчик Агата, Клаудия и Зоша, три съученички, три съдби и три различни характера. С пълна нетърпимост една към друга. Но след непристойно държане по време на една екскурзия трите момичета получават необичайна задача – да четат на своя връстничка, изпаднала в кома – на Магда. С времето Агата, Клаудия и Зоша осъзнават каква ценност притежават – здраве и живот, които е тъпо да пропиляват в безсмислени дрязги и терзания. Една история за трудния път към приятелството и към съзряването, удостоена с наградата Книга на годината на Полша от Международния съвет за детско-юношеска литература и включена в каталога на най-добрите детски книги „Бели гарвани“, издаван от библиотеката за детско-юношеска литература на ЮНЕСКО. Книгата ще представи преводачката Милена Милева.

Представя издателство „Емас“

площад "Славейков"