Москва реагира гневно на отказа на България да разреши на руски самолети да преминат през въздушното пространство на страната път за Сирия.

"Ще запомним този недружелюбен акт и ще намерим адекватен отговор", коментира заместник-председателят на Думата Николай Левичьов, цитиран от ТАСС. Според него България се е присъединила към отбора на страните, действащи срещу системата на международните отношения. И добавя, че "този акт е недалновиден". Очевидно ядосан от решението на София, депутатът коментира, че "то е взето под команда от Вашингтон". И припомня, че през XIX век именно Русия е освободила България от Османско иго, но явно паметта на управляващите в София е къса.

"Решението на България подрива българо-руските отношения", е мнението на зам.-шефа на комисията по външните работи на Думата Леонид Калашников, представител на Комунистическата партия на Руската федерация. Той няма никакви роднински връзки със създателя на автоматите "Калашников". И също заявява, че "актът е изпълнение от страна на васал на заповед от господаря". Депутатът добява, че САЩ очевидно се стремят да закрият въздушните пътища за Русия към Близкия изток.

Никой обаче не коментира защо е било нужно да се иска полет над България, след като по правило руските самолети летят за Сирия през Турция и Иран.

По-късно снощи Москва поиска България и Гърция да обяснят отказа си да разрешат прелитане на руски самолети. Това съобщи руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов.  "Ако някой, а в този случай става дума за нашите гръцки и български партньори, има съмнения, тогава, разбира се, те трябва да ни обяснят какъв е проблемът", обясни той.