"Освободихме държавата от страха!" Това каза на 18 януари премиерът Пламен Орешарски в тв студиото при Сашо Диков. По едно съвпадение, през септември при отчитането на първите 100 дни на правителството, Сергей Станишев използва същата фраза... Тя се повтаря при всяка възможност. 

Кое от кое се е отървало обаче – страната от страха или страхът от държавата?

В последните месеци се върнаха почти забравени престъпления от 1990-те.

Мускулести „кредитни консултанти“ обикалят нередовни длъжници, чупят зъби и дерат по три кожи не само във финансовия смисъл, а и в буквалния. Дори при последния случай в Каблешково, за да убедят поръчителя на заем Владимир Павлов в икономическата си логика, единият „консултант“ го вдигнал и го захвърлил на метри от къщата му.

През март Петко Петков от Лясковец застреля полицай и рани други трима. 

Сутринта на 5 април кметът на Видин Герго Гергов намери внушителен коктейл „Молотов“ под личната си кола, паркирана до прозореца на къщата, в която спят децата му. Само угасналият фитил го освободи от страха и от кой знае още какво.

Три нощи по-рано за втори път бе запалена колата на журналистката Генка Шикерова. 

На 9 и 10 януари последователно бяха запалени два джипа на депутата от ГЕРБ Антоний Йорданов в Пловдив и после бе счупено с камък предното стъкло на мерцедеса му. 

Пак под тепетата на 20 март сутринта антибомбаджии детонираха мощен взрив, открит под колата на известната адвокатка Евелина Божикова. Интересно е, че съпругът на юристката Севдалин Божиков е бивш зам-министър на... правосъдието.

Днес сутринта бе съобщено, че е изчезнала дъщеричката на поморийския бизнесмен Веселин Тодоров – Германеца. Работи се по версия за отвличане.

...