Русия може да мине по много други пътища към Сирия, заяви бившият външен министър Соломон Паси в ефира на бТВ тази сутрин, и помоли да бъде пусната карта, разпространявана в Туитър вчера, на която се виждат различните възможности на Руската федерация да прати хуманитарна помощ към кризисния район.

"Русия има много удобни пътища към Сирия, чисто логистично - тя може да мине и през Азербайджан, и през Иран, има и път, който въобще не минава през страни-членки на НАТО, това е през Каспийско море, Иран и Ирак. Има и воден път към Сирия, който минава през Черно Море, Средиземно море. Така че за какво е необходим този излаз? Да се стигне по този път от Русия към Сирия, това е все едно от София да тръгне човек към Бурагс и да реши да се отбие през Видин, през Русе, през Силистра, за по-пряко", отбеляза  Паси, посочвайки картата.

Според него, молбата на Русия за въздушен коридор през България, която външно министерство е отказала миналата седмица, е просто част от руската пропаганда срещу Запада.

"Този коридор е напълно безмислен, той има една единствена цел - да бъде отказан. Сега, тъй като всичко това, разбира се, е маскирано под благовидната формула на хуманитарната помощ, руската пропаганада ще каже "Лошото НАТО пречи на добрата Русия да закара едни храни на едни бедни хора." Това е целият смисъл на това искане, и, разбира се, нашето правителство съвсем естествено отказва един такъв достъп", каза още той.

Според него, по отношение на Сирия международната общност от години прави систематични грешки, и даде за пример 2013 г, когато САЩ и Русия постигат споразумение да се премахне арсенала от химически оръжия на президента Башар Асад.

"Тогава какво казаха Русия и САЩ? "Махни си ти химическите оръжия, но с всички останали оръжия можеш да продължиш да тормозиш своето население", отбеляза той.

Бившият външен министър посочи, че международната общност трябва да се стреми към отстраняването на Асад, но не както са отстранени Садам Хюсеин и Муамар Кадафи в Ирак и Либия съответно:

"Има много по-цивилизовани начини това да се случи, с участието и на Русия, и на Турция, и на НАТО, и на ЕС, да бъде освободен по един наистина интелигентен начин от своя диктатор сирийския народ."

Той отбеляза, че се съмнява да е имало натиск от САЩ върху България да откаже коридор, тъй като този въпрос, както е проверил лично, не се обсъжда сериозно в НАТО:

"Тоест, смята се, че това е една рутинна задача, която България сама ще си реши по целесъобразност, както и се е случило."

Паси коментира и критиките на Русия към България, отправени от много руски депутати:

"Кой ни е освободил, кой ни е заробил, това е част от историята. Можем да върнем лентата назад, да кажем как България е дала пък азбука на Русия, как е дала писменост, как е дала религия, език, защото служението в Русия се е извършвало на старобългарски език, така че и ние много сме дали. Затова истински е необходимо с Русия да се установи нов тип диалог. Такъв диалог имаше навремето с Горбачов, такъв диалог имаше след това с Елцин, такъв диалог имаше и в ранните години на Путин. Но откакто Русия анексира Абхазия и Южна Осетия през 2008 г, оттогава се появи на сцената един качествено различен президент Путин, и с този президент вече много трудно се установява надежден диалог."

Според него обаче казусът с въздушния коридор е дребен проблем, не става въпрос за военни действия, и в историята такива неща се забравят.

Сериозен проблем в момента, отбеляза Паси, е кризата с бежанците, и то не в сегашното й състояние, а след 5 и след 10 години.

"Африка има днес милиард и 200 милиона души население, като се очаква към края на века това население да се учетвори. От тези няколко милиарда африканци, по-голямата част биха имали естествения стремеж да дойдат да живеят в Европа, където е по-добре."