"Сърбия не може да реши проблема с бежанците. Ще имаме огромни проблеми, но ще работим условията за бежанците да не бъдат нечовешки."

Това казва сръбският президент Томислав Николич в пространно интервю за руската агенция "Спутник", цитирано от РТС. В него той коментира иронично и България:

"Чувал съм, че тези, които пресичат планините между България и Сърбия, казват - само не ни връщайте в България. Кой знае какво им се случва в тази демократична страна, членка на ЕС, щом така реагират", заявява още Николич (оригинала може да прочетете тук).

Той обсъжда най-вече отличните отношения с Русия и Владимир Путин, казвайки, че двамата използват всяка възможност - каквито били Парадът на победата в Москва и Европейските игри в Азербайджан, да разговарят за досегашно и бъдещо сътрудничество и за начина, по който двете страни да останат синоним на единство.

"Когато кажете Сърбия, веднага до нея може да поставите Русия, и обратното", казва президентът, който е бивш заместник на радикалния националист Воислав Шешел.

Относно Запада той отправя следното предупреждение:

"Би било много по-добре да си сътрудничат с Путин, защото това може да повдигне света, отколкото да се конфронтират, защото това може да разруши света", заявява Николич.

Той изрично подчертава, че който си играе с Русия, не си играе с нейното усещане за значимост, или с 10, или 100 млн. души, а със световния мир и безопасност.

По повод посещението си на парада в Китай за 70 г. от освобождението на страната, президентът на западната ни съседка заключава, че далекоизточната страна цени взаимното им сътрудничество и приятелство дори повече, отколкото в самата Сърбия.