Покрай новините за единната регистрация на Реформаторския блок (РБ) за кметския вот, бе споменато, че в 95% от общините Блокът ще застане с марката си зад общ кандидат, а в останалите 5% може да има отделно явяване на някоя от съставните му партии. 

Сиреч, както обича да казва Бойко Борисов, в общината Х реформаторите ще издигнат от името на коалицията едно лице за кандидат-кмет, а отделно друг кандидат ще бъде определен от партия или партии от редиците на Блока. Понеже юридически регистрацията на Блока като единен субект вече е направена, "отцепниците" не могат да застават с името си зад отделна номинация. Затова ще се използва "прикритието" на инициативните комитети.

За да се реши въпросът кой от двамата десни кандидати за дадена община все пак ще бъде номинация на РБ, ще се прави арбитраж.

Вече е ясно, че  раздвоение ще има във Варна. Там РБ ще издигне Чавдар Трифонов, бизнесмен, общественик, вече кандидатирал се за кмет на града, но като независим. СДС обаче има свое виждане по въпроса и то се казва Иван Портних - настоящият кмет на ГЕРБ.

Местната структура на СДС вече обяви, че ще подкрепи и други номинации на ГЕРБ: в общините Девня, Вълчи дол, Аксаково и Аврен - Свилен Шитов, Тошко Янев, Атанас Стоилов и Емануил Манолов.

В община Родопи десните също имат две кандидатури. Едната е на Павел Гимишев, кадър на ДБГ, който наскоро оглави Областната дирекция по земеделие в Пловдив и предлаганият от СДС Георги Цанков, избран за общински съветник, който обаче първо уж бе отстранен от съда за нарушения, а после сам подаде оставка. Засега Гимишев се подкрепя от повечето от формациите в РБ, докато Цанков е номинация само на партията на Божидар Лукарски.

Раздвоение реформаторите имат и във Видин. Там номинираните за кметове са Момчил Станков (ДСБ) и Павел Паунов (ДБГ). Първият е областен управител на Видинско, вторият - банкер.

Свищов е друга община, в която в Блока имат различни виждания. Първоначално бе обявено, че формациите в коалицията застават зад настоящия кмет Станислав Благов. От партията на Меглена Кунева, както и БНД обаче се разграничиха от него. Така ДБГ издига местния си лидер Калин Костов като се очаква БНД да подкрепи номинацията му.

Как ще се решава кой кандидат да е обща номинация и кой партийна? С арбитраж, казват депутати от Реформаторския блок. Въпросният арбитраж включвал петимата лидери на Блока - Меглена Кунева, Радан Кънев, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов. Те щели да взимат решенията си на база тежестта на съответните партии в проблемните общини, както и репутацията на предлаганите за градоначалници лица.