Toyota представи новия Prius в Лас Вегас снощи и най-успешният хибриден автомобил в историята изглежда доста по-различно от своите предшественици.

Четвъртото поколение на хибридната кола е доста ръбато, като дизайнът му отчасти повтаря предницата на водородния Mirai и Х-образната "муцуна" на Lexus. Задната колона е в черен цвят, като по този начин изглежда, че покривът "плува" в пространството. Колата е пораснала леко на дължина и ширина, но е по-ниска. Тя използва нова глобална платформа на японската марка, която ще послужи за основа и на много малки и средни по размер автомобили.

От Toyota не дават подробности за мощността, динамиката и цената на колата, но казват, че разходът ѝ ще е с 10% по-малък, отколкото на предходния вариант. А светодиодните фарове стават част от стандартното оборудване.

В момента актуалният модел на Prius в България струва между 48 150 лв. и 60 050 лв. в зависимост от нивото на оборудване. Колата се задвижва от 1,8-литров бензинов двигател и електромотор с обща системна мощност от 136 к.с. Нейният среден разход е около 4 литра бензин на 100 километра.

От различните генерации на Prius досега са продадени над 3,5 млн. бройки по цял свят.