5880 лева са похарчени за алкохол през ноември 2014 г от Софийския университет "Св. Климент Охридски", разкриха студенти в ефира на бТВ тази сутрин. Той е трябвало да се продава единствено в ресторанта в сградата на Ректората, но такъв вече няма, и според студентите, алкохолът отивал за лични нужди.

Студентите представиха кратък ценоразпис на хранителните стоки в СУ за 2014, според който за хранителни стоки са похарчени 160 517 лв, от които обаче 90 053 лв са наддоговорени.

Симеон Георгиев от Химическия факултет отбеляза, че никой от ръководството не им е забранил да говорят по темата, но се е усещало, че не искат да бъде разкрито.

"Ръководството ни позволи да извършим цялостна проверка. Аз съм подал 3 сигнала до прокуратурата", заяви той.

Ясно са видими несъответствията между договорената и планетана цена на различни продукти. Например договорената цена за килограм кашкавал се оказва с 3 лева по-ниска в сравнение с платената цена. С близо 2 лева е надвишена сумата, която е платена за килограм пилешко месо, а при краве сиренето цената е почти двойна.

Особено объркваща обаче е високата сума за алкохол, който не се продава вече никъде в универскитета.

"Парите на студентите за образование да отиват за образование. Знаете ли колко лева получават хоноруваните преподаватели? По 7 лева на час", отбеляза Георгиев.

Неговият колега Борис Рангелов пък зададе директен въпрос към ректора на университета:

"Искам да попитам ректора дали сградата на ректората в СУ не е сградата с най-голям водозагуба. Твърди се, че това е сградата с най-стари тръби, поради което има най-голяма водозагуба. Според мен това се дължи на безстопанственост.“

Това обаче не е единственият проблем. Устройствата, които отчитат картите на всеки ход, са закупени от фирма за фойерверки според фактурите, установили са студентите.

"Факт е, че тези устройства не работят и всички, които учат в СУ, могат да докажат това“, посочиха те.

Има и по-малко фрапиращи неща, закупени без обществени поръчки, отбелязаха те.

"Ние зимата мръзнем по лабораториите, стоим с якетата, а аз плащам най-високата такса", коментира още Георгиев.

Третият студент, Стефан Радов, разкри, че много от лекциите на юристите се водят във Факултета по журналистика, чиито зали също са затворени.