Между 10% и 15% от просяците в Швеция са от български произход, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в ефира на БНР тази сутрин.

"Самият бях изненадан, че пред повечето от магазините в Стокхолм стои просяк. Според оценка на техните власти около 10 до 15 процента от просяците са от български произход. Основна част от тях са роми. В Швеция няма никакви ограничения в просията”, каза той.

Информацията Калфин получи на неформална среща на министрите на труда и социалната политика от ЕС в Стокхолм, където разговарял със своя шведски колега Регнер. Друга чувствителна тема е свързана с т.нар. берачи на горски плодове

"2012 година е бил първият проблем. Български граждани са заведени в Швеция от неизвестни посредници, след което отиват далеч на север и там ги зарязват. С усилията на местните власти много трудно бяха върнати в България”, каза министърът.

Той отбеляза, че тези случаи са показателни, че не трябва да се тръгва "на честна дума, натоварен в автобус, за да изкараш някой лев". Някои от хората, отишли там да работят, биват излъгани да просят.

Мерки ще се взимат и е обсъждано сътрудничество между шведското и българското министерство.

"Действително това не е подпомагане на хора в нужда. В повечето случаи става за една добре организирана черна индустрия., която не плаща данъци. Голяма част от тези, които са в Швеция и просят не са попаднали тук случайно, не просят за кратко време”, посочи той.

Това не е допустимо и по европейските правила за свободно движение, смята Калфин.

"Уточнихме да си направим работен контакт с МВР, така че тези, които са въвлечени в тази индустрия да бъдат наказвани. Ще бъдат връщани в България. Казах на министър Регнер, че в България всяко едно дете има място в училище и няма случаи, в които детето да няма достъп или т.н., нещо което явно се обяснява от тях”, каза той.

А бежанците в северноевропейската държава са мотивирани да си търсят работа и да се интегрират, посочи вицепремиерът.

"Има няколко неща, които се съдържат и в българската позиция, които могат да се променят. Да, ние можем да осигурим първоначални условия за бежанците, но не може да задължим бежанците да стоят в България, затова трябва да има преработка на тези Дъблински споразумения, в които те са задължени да стоят в страната, която те са влезли. Това което виждам – Швеция е страна, която приема най-много бежанци на глава от населението”, заключи той.