Когато тази сутрин видях заглавия „Божидар Димитров: Евреите, а не комунистите, са виновни за Народния съд“, реших да се поинтересувам какво е казал този път откривателят на вампири, мощи и свещени кладенци. Цитирано е интервю пред „Фокус“, което все още е на сайта на агенцията. В него обаче думата „евреи“ изобщо не съществува. Присъстват все пак няколко изречения за Народния съд.

„Народният съд е поискан с примирието от 28 октомври 1944 година, което България сключва с Великите сили - САЩ, Великобритания и СССР, с които се намираме формално във война. Едно от изискванията на проевропейското лоби в САЩ и Великобритания е прогерманският политически елит, управлявал в страната до 9 септември 1944 година, да бъде жестоко наказан.“

Има само две обяснения за това разминаване: Или едновременно няколко души са прочели „проевропейски“ като „проеврейски“, или по-късно текстът да е бил приведен в политически коректен вид. А пък и нещо тази брюкселска дума „проевропейски“ през 1944 година...

И все пак: проевропейски или проеврейски?

Еврейското, еврейското, объркали са. Тогава за Европа още не се говори“, отговори самият Божидар Димитров на въпрос на Клуб Z.

Те (евреите – б.р.) го вкарват в договора за примирие, сключен на 28 октомври 1944 г. Негласно тук офицерите от съюзната контролна комисия, американци и англичани – руснаците не им пука, те са си свършили работата вече и дали ще пратим в трудов лагер, както те обичат, или ще ги разстреляме, все тая“.

Изискването за Народен съд, или друга подобна форма на бързо наказание, било поставено „именно от проеврейското лоби“.

Те не смятат, че ние сме свършили нещо хубаво за евреите. Те и сега така и казват „11 хиляди все пак утрепахте, а останалихте им отнехте имуществото, унижихте ги, лишихте ги от работа, разпратихте ги мъжете в трудови лагери, а жените по селата“, обясни Димитров.

Тази интифа“ дошла от французите и вече имало данни какви „злодеяния са вършили – злодеяния от името на международните закони, но пък разбираеми“.

Т.е. заглавията, че евреите, а не комунистите са виновни са Народния съд, не са верни, така ли?

Как ще са виновни? Думата виновност изобщо не трябва да присъства. Тея хори наистина са виновни, друг е въпросът дали всички са заслужавали смърт. Те са виновни, иначе нямаше да ги съдят и те нямаше толкова спокойно да приемат присъдите. Те са виновни при всички случаи. В края на краищата тези хора са обявявали война на Съединените щати и на Великобритания. Сваляли са самолетите им, после нашите отиват да бомбардират Плоещ – единствения източник на петрол за немците. Ние сваляме самолетите на път за Плоещ и особено много на връщане от Плоещ...“

Изводът е, че интерпретациите на казаното от Божидар Димитров са верни в частта за евреите – те са, и неверни в частта за вината им – не е тяхна, а осъдените от Народния съд били виновни.