Паричните преводи от чужбина са важен фактор в някои икономики. Особено на развиващите се държави. България, макар и член на ЕС, също в немалка степен също разчита на парите на емигрантите. Така със средствата, който един работещ в Испания или Гърция примерно праща в родината се издържа нерядко цялото му семейство.

Колко пари влизат по този начин в дадена страна? Скорошно изследване, публикувано на labs.time.com, се опитва да очертае някаква по-широка картина на движението на парични потоци по линията "емигрант къща храни" или в някоя случаи "емигранти държавна икономика поддържат". 

Наскоро скандалният кандидат- президент на САЩ Доналд Тръмп се присети за този факт. Предложението му за по-стриктен контрол на границата на САЩ и Мексико включва и темата, която може да го направи изключително непопулярен сред емигрантите в САЩ - паричните преводи навън в посока Мексико.

Сумата, която преминава южната граница на САЩ, е внушителна. В момента Мексико получава близо 24,4 млрд. долара от парични преводи всяка година, което се равнява на около 2% от БВП на страната, според данните на Световната банка.

583 млрд. долара в световен мащаб идват от помощта на роднини и приятели в чужбина

Какво показват общите данни? Емигрантите в световен мащаб са изпратили 583 млрд. долара към своите родни държави през 2014 г., 440 млрд. долара са отивали към развиващите се страни. Паричните преводи са малка част от БВП на дадена страна, но въпреки това те са четири пъти повече от чуждестранната помощ, която в световен мащаб се равнява на 135 млрд. долара през 2014 г. 

Тръмп не е единственият, който е забелязал този факт.Световните лидери, които виждат значението на тези парични потоци включват и индийския премиер Нарендра Моди, който при скорошно посещение в Обединените арабски емирства подчерта този факт, с идеята да привлече повече чужди инвестиции в Индия. Паричните преводи се увеличават няколко пъти във времена на рецесия, докато другите форми на инвестиции намаляват, тъй като в по-тежките времена у дома се разчита повече на пари от приятели и родните, които са в чужбина. Индия например получава около 12 млрд. долара от парични преводи от Обединените арабски емирства. Затова и идеята на Моди е да акцентира на инвестициите от ОАЕ, вместо на получаването на пари от емигранти.

Най-ярък пример за значимостта на помощта отвън е Таджикистан - там 40% от БВП се формира по този начин.

В България - средно емигрантите пращат по 1300 долара годишно

97 млн. долара идват в България в преводи от САЩ. Това представлява 0,174% от БВП на страната. 
Най-много пари идват обаче от Испания - 198 млн. долара, където живеят най-много българи. От Германия са 113 млн., доста по-скромно се представят емигрантите от Великобритания - 74 млн. долара. От Русия идват 7 млн. долара. Любопитното е, че според данните от мигрантите в България Русия получава 13 млн. долара. Средно емигрантите от България пращат в страната по 1300 долара годишно на човек.