Радостни от анексията на Крим, някои депутати в Думата стават все по-носталгични към Съветския съюз. И търсят виновник за рухването му. Е, кой е най-подходящ - 83-годишният Михаил Горбачов, пише в. "Вашингтон пост", позовавайки се на информации в руски медии.

Петима народни представители вече поискаха от главния прокурор да разследва Горбачов и да го изправи пред съда. Горби е първият и последен президент на СССР. Комунистическата империя, както е известно, се разпадна в края на декември 1991 година.

В "светата петорка" влизат Евгений Фьодоров и Антон Романов от президентската партия "Единна Русия", Иван Никитчук и Олег Денисенко от Комунистическата партия, и Михаил Дегтярьов от партията на националиста Жириновски.

Много руснаци, особено старите и бедните, все още изпитват чувства към съветското минало, продължава вестикът. И сега заграбването на Крим възроди техните блянове за възкръсване на червената империя. Сред привържениците на подобна идея вече има и образовани и по-млади хора.

Депутатът Евгени Фьодоров заявява пред "Известия", че последните 23 години не са били изследвани, а събитията в Украйна посочват, че последиците от разпадането на СССР не могат повече да бъдат пренебрегвани. Едно разследване би хвърлило светлина върху случилото се.

"И най-накрая би дало стимул на националноосвободителните движения на територията на бившия Съветски съюз и особено в Украйна, където днес това е много важно", допълва депутатът.

Горбачов, който е герой на Запад, защото позволи мирното събаряне на Берлинската стена, е недолюбван от руснаците. Много от тях го обвиняват за изчезването на Съветската империя. 

Бившият президент реагира с коментар в Новая газета" и написа:  

"Явно всички проблеми в Русия очевидно са решени, само един малък случай остава. Това е - Горбачов в затвора".

А пред други издания Горби оцени инициативата на депутатите като "пълна глупост". Очевидно има атака срещу мен, през последните 20 дни вече няколко пъти ме обявиха за умрял, оплака се той.

Много малко вероятно е Горбачов да бъде съден. Путин няколко пъти е давал да се разбере, че няма да преследва предшествениците си. Той много добре съзнава, че един ден също ще бъде бивш, коментира "Вашингтон пост".

"Сега е модерно да се мисли по имперски", пишат анализатори след връщането на Крим към Русия. Защо тогава да не се гонят и инакомислещите?

Горбачов обаче отвръща:

"Да качим депутатите на влака за Магадан. Просто да ги вдигнем, без съд и присъда", напомняйки за мрачните комунистически времена, когато хората са изпращани в концентрационни лагери.

Няма да бъде чудно, ако Фьодоров и останалите депутати предложат Горбачов да бъде разследван като американски шпионин, докато е бил президент на СССР. Иначе как ще носи отговорност за разпадането на империята, пише вестникът.