Коя е вашата родина?

Вашият майчин език е: турски, помашки, ромски? (и няма други опции!)

Това са два от въпросите в анкета, която се разпространява чрез имамите в някои български джамии, съобщи тази сутрин депутатът и шеф на комисията по национална сигурност в парламента Атанас Атанасов. Като автор на въпросника е подписан Научно изследователски център по ислямска теология и култура...

"Имамите събират информация", каза ген. Атанасов пред Нова тв.

Други от въпросите в анкетата звучат така:

Според вас съвременното българско училище съумява ли да съдейства за формиране на етническа турска, помашка и друга идентичност?

Владеете ли писмено турски език? Защо този въпрос се задава на мюсюлманите - тя религията не се разпространява на турски език, попита Атанасов.

Има и въпрос: Каква е вашата етническа принадлежност: българска, турска, друга? Защо турска, попита той... 

"Един професионален поглед вижда, че една част от въпросите са поставени от турската държава, която събира информация в определин райони за настроенията на българските граждани. Това е недопустимо", заключи Атанасов.

"За съжаление в България мюсюлманските молитвени домове се ползват за чиста политика в полза на ДПС отдавна. А тук виждаме, че се прокарват и чужди интереси. Виждам, че сме изпуснали отдавна влака", каза бившият шеф на Националната служба "Сигурност".

Запитан, какво притеснително има в анкетата той отговори така: "Събира се информация, на базата на анализа на настроенията на тези хора би могло да се работи за манипулиране на това население, или за използване на определени елементи от това население за някакви цели.

Според Атанасов в момента югоизточната ни съседка се управлява от политическа сила, която има имперски амбиции. Атанасов определи, че това са механизми, чрез които трябва да се възбуди в съзнанието на мюсюлманите на Балканите въпросът за тяхната принадлежност.

Той каза, че информацията му е от определени райони, те са най-различни, но посочи Кърджали, Смолян, Пазарджик.

"Откакто ДПС е на власт - а за това основна заслуга имат Сакскобургготски и Станишев, се забелязва бавно и системно внедряване на много възлови места в службите за сигурност на зависими от тази партия хора. През последните години се забелязва категорично много тясно сътрудничество между тази българска политическа партия и турската държава", смята Атанас Атанасов.

Запитан дали иска да каже, че всички от ДПС са агенти, той отговори, че "има определени хора, които вършат определена работа".

"В ДПС са събрани различни хора, включително и еничарски корпус. Но има определен тесен кръг от хора, които вършат тази работа", каза Атанасов.

Той даде и пример с новия аташе по административни и социални въпроси в посолството Огур Емироглу - бивш имам от Турция. Той трябва да е консул в София, а си е наел апартамент в Шумен и се среща непрекъснато с имамите там, разкри политикът.

"Изпълнява съвсем друга функция. Една част от свещенослужителите от мюсюлманското вероизповедание в България получават заплата директно от турския Дианет - имами и др. Има доказателства за това", заключи Атанасов.

Той все пак каза, че не вижда заплаха за териториалната цялост на страната и това, че с Турция сме член на един алианс, е голяма гаранция за националната сигурност. Той определи по-скоро опасността като "създаване в такива среди на хора, на които може да се влияе".

Относно бежанците, които влизат у нас от огромната държава, той каза, че те са по-скоро от Ирак и от Северна Африка - икономически имигранти, и то мъже.

На въпрос - дали у нас с потоците влизат и хора от Ислямска държава, той каза, че не може да изключва това. "Разбира се, че терористичните организации винаги използват такива нормални канали, за да прекарат свои хора." Атанасов обаче не смята, че има риска за българската национална сигурност.

"Според мен отдавна тези терористични организации имат свои клетки, изнесени в Европа. Социализирани."

Той допълни, че е голяма тема критерият, по който всяка държава ще получава своята квота от бежанци.

"Да не стане така добре изучените лекари и инженери да останат в Германия, а за нас да остане друго. Искаме обективни критерии при разпределението на тези хора", подчерта депутатът. 

Относно кризата с прелетелия руски самолет, той я нарече "много интересен сценарий" и "активно меропприятие на Русия за печелене на обществено доверие".

В този момент, в който Европа е погълната от състрадание, Русия иска да помогне, а всъщност да реализира своите интереси, описа ситуацията Атанасов.

Обстоятелството, че много бързо се реагира на много високо ниво на самолета - депутати, зам.-министри, говори, че е било замислено активно мероприятие. Болка е за руските управници, че България е непокорна."