БЕРЛИН – В САЩ нараства загрижеността от растящия военен ангажимент на Русия в сирийската гражданска война, пише в. “Ди Велт” и припомня смущаващи факти.

През август в журналистически репортажи от Сирия за пръв път се появиха нови руски бронетранспортьори от тип BTR-82A с руски обозначителни знаци. Във видеоматериали водачите на БТР-ите получаваха заповеди на руски.

По-късно пристигнаха съобщения, че на военно летище край Дамаск са засечени шест бомбардировача МиГ-31. За разлика от бойните самолети на сирийските ВВС, руските от посочения тип имат изключително точни попадения.

“Те могат бързо да променят фронтовата линия в полза на режима в Сирия”, пише изданието.

Но не е само това. Сателитни снимки показват как на международното летище на крайбрежния град Латакия руски ававнгард монтира сглобяеми постройки. В случай на нужда там могат да бъдат настанени най-малко 1000 войника. Точно там Москва е разположила и мобилна централа за управление на полети.

“От Вашингтон твърдят, че сега Москва все по-често отправя молби към държави да разрешават полети на военни самолети до Сирия през въздушното им пространство. Нямало обаче информация какво или кой се намира на борда. В понеделник Гърция оповести, че САЩ са помолили Атина да отказва да дава на Москва право за прелитане. Също и сирийски правозащитни организации съобщават за завишени руски военни доставки”, пише “Ди Велт” (както е известно България отказа да пусне руски военнотранспортни самолети през въздушното си пространство - б.р.).

Иска ли Путин да укрепи позициите на васала си Асад?

“Това развитие на събитията поражда такава тревога във Вашингтон, че миналия уикенд външният министър Джон Кери позвъни на руския си колега Сергей Лавров и му отправи остро предупреждение: масирана военна помощ за сирийския президент Башар Асад би могла да доведе до конфронтация с водената от САЩ коалиция, която понастоящем води война в Сирия срещу терористичната организация Ислямска държава”, се посочва в публикацията.

Кери предупредил Лавров, че ако са верни съобщенията, че действията на Русия целят ескалация на конфликта, то това би довело до гибелта на много хора и до още по-голям бежански поток.

“Все още не е известно какви цели всъщност преследва руският президент Владимир Путин с ангажимента си в Сирия. Иска ли той чрез засилено военно присъствие да отслаби влиянието на Америка в региона и да укрепи позициите на своя васал Асад? От това се опасяват американски дипломати, които са на мнение, че руски бомбардировачи няма да поразяват само позиции на Ислямска държава, а ще бомбардират и малкото бунтовници, с чиято помощ САЩ възнамеряват първо да победят ИД, а по-късно вероятно и Асад. Путин обаче засега иска запазването на властта му, в разрез с мението на Кери, който постави оставката на Асад като предпоставка за процес на помирение в Сирия”, се посочва в публикацията.

Вън от съмнение е, че Асад остава един от най-важните партньори на Путин в региона. Още по времето на студената война Москва подкрепяше режима в Дамаск с оръжия и пари, с агентурни сведения и с обучение на военни.

Според “Ди Велт”, позовавайки се на руски експерти, в края на месеца Путин щял да хвърли срещу ИД разположените в Сирия руски сили и така да спечели благоволението на Запада. Преди дни той оповести, че се стремял към сформиране на международна коалиция в битката срещу терора и екстремизма.

“От едно пълноценно партньорство с водената от САЩ коалиция срещу ИД Москва би спечелила в много отношения – Русия отново би могла да има голямо влияние в политическото бъдеще на Сирия и същевременно да настоява за облекчаване на сакциите, наложени на Русия заради кризата в Украйна, както и за нормализиране на отношенията с ЕС”, пише “Ди Велт.”

Асад иска руска военна намеса

“Поне засега Путин не иска да говори за пряка интервенция в Сирия. Той обяви единствено, че ще бъдат разгледани всички варианти. Асад обаче иска руска военна намеса поне от март т. г., когато офицално приветства появили се слухове в тази посока. Междувременно неговото военно положение е толкова лошо, както никога преди. Преди дни сирийският режим загуби последното си голямо нефтено поле. ИД завладя петролните находища на Джазал, северозападно от древна Палмира”, пише “Ди  Велт” и припомня многото загубени битки през последните месеци от силите на Асад срещу ИД.

Без подкрепата на Иран режимът на Асад щял да рухне като картонена кула. Сега ключовите фронтове в Сирия били под командването на ирански генерали.

“Според повечето руски експерти изпращането на руска вйска в Сирия е малко вероятно заради големите загуби след инвазията на Съветския съюз в Афганистан. Сред народа имало доста задръжки по изращането на руска войска на война, за да се бие за идеали, които са му чужди. А приема на руски войници в Сирия? По мнението на руски наблюдатели те се числяли към персонала, отговорен за експлоатацията и техническата подръжка на вече доставена бойна техника, както и за обучението на сирийски бойци. И тяхното присъствие, както написа в. “Правда”, изобщо не било тайна и не бивало да изненадва никого”, заключава публикацията във в. “Ди Велт”.