Родителите дават средно 338 лв., за да покрият разходите, свързани с първия учебен ден, твърди наскоро обявено проучване. На пръв поглед 338 лв. не са малко пари, това е почти една минимална работна заплата, както и около половин средна. За какво отиват тези пари и дали наистина ще стигнат?

Нека направим една сметка, като използваме препоръчителния списък с необходимите материали и пособия на едно столично училище. В малка или по-голяма степен, той се повтаря и в останалите. Ето го и него, със съответните средни цени на продуктите, без да отиваме в крайности - както твърде скъпи, така и твърде евтини:

Раница или чанта 70-100 лв.

Линия, триъгълник - 3-4 лв.

Показалка - 0,15 лв.

Тетрадки с малки квадратчета - 10 бр. - 5 лв.

Тетрадки с широки и тесни редове - 10 бр. - 5 лв.

Тетрадки с бели листа - 1 бр. - 0,50 лв.

Химикалки - 2 бр. синя и 1 бр. червена - 3 лв.

Блок за рисуване №4 или скицник - 2 лв.

Черни моливи НВ - 2 бр., и острилка - 4 лв.

Акварелни бои и две четки - 6 лв.

Гланцово блокче формат А4 1,50 лв.

Ножица със заоблени върхове - 2 лв.

Сухо лепило - 1,50 лв.

Пластилин, дъска, ножче - 6 лв.

Етикети и подвързии за тетрадките и помагалата - 15 лв.

Тефтерче - 3 лв.

Гума - 1 лв.

Комплект пръчици за смятане - 1 лв.

Несесер - 10 лв.

Папки с копче - 5 бр.

Гуменки - 20 лв.

Класьор - 5 лв.

Общата сума е около 170 лв., като предполагаме, че раницата струва 70 лева. Но на практика хубавите ученически раници за първокласници, които са леки, с твърд гръб, анатомична поддръжка, светлоотразителни елементи и други удобства, струват повече от 100 лева. Ще намерите "ученически" раници и за по 20-30 лв., но сърце няма да ви даде да ги купите. Така сумата на учебните пособия ще отиде към 200 лева.

Но ученикът не е само чанта и тетрадки. Трябва и да го облечете. Децата растат, дрехите и обувките им омаляват и се късат. За първия учебен ден ще трябва и комплект нови дрехи - обувки, пола, панталон или рокля, блузка, ризка, някаква връхна дреха. Цените на всички тези неща са в много големи граници и те зависят от възможностите на родителите. Ако подходите скромно, могат да стигнат и 100-150 лева. В противен случай тези пари ще стигнат само за едни хубави обувки.

В крайна сметка сумата се закръгля на 300-350 лева. Изследването не лъже - сумата е близка до тази, която цитирахме в началото. С уговорката, че купуваме предимно евтините неща, като единственото по-скъпо нещо е хубавата раница. 

Но забравихме нещо - един хубав букет за учителя.