След по-малко от два месеца в България ще има и четвърти мобилен оператор. В момента текат техническите тестове на мрежата на "Макс телеком" от контролна дирекция на Комисията за регулиране на съобщенията, а ефирно покритие със супербърз интернет вече е изградено в пет града.

В началото ще бъде пуснат само мобилен трафик на данни, а на по-късен етап ще има и разговори. 

Амбицията ни е до 3 години да осигурим покритие на над 50 процента от населението, заяви в интервю за Клуб Z Мария Тойчева, главен маркетинг директор на "Макс телеком".

 

Следва текстът на интервюто:

 

- Г-жо Тойчева, на какъв етап е изграждането на мобилната мрежа от четвърто поколение на "Макс телеком"? В кои градове вече има покритие? 

 

- Мрежата на "Макс телеком" е в техническа експлоатация в пет града, в които ще стартираме – София, Русе, Стара Загора, Сливен и Банско. Стратегическите ни планове са фокусирани върху цялостно 4G LTE покритие нa открито и закрито, за над 50% от населението. Това ще се опитаме да постигнем в рамките на 3 години. При старта ни ще сме покрили поне 20% от населението.

- Кога очаквате да дадете търговския старт на услугите? Само дейта трафик ли ще предоставяте или комбинация между глас и данни? 

- Търговският ни старт предстои съвсем скоро - още през първото полугодие на тази година. Първоначално ще стартираме с мобилен пренос на данни, а на по-късен етап ще предложим и гласова услуга, т.нар. VoLTE. За да могат от услугите ни да се възползват и хора, чиито устройства не са 4G LTE съвместими, ще предлагаме и пакети с USB модеми, десктоп рутери и познатите Mi-Fi устройства (т.нар. бисквитки). Работим и върху възможността да продаваме и смартфони  и таблети на по-късен етап. 

 

- Какво ще се случва когато ваш абонат излезе от зона с LTE покритие? Ще може ли да ползва услуга чрез вътрешен роуминг например? 

- Национален роуминг предполага да създадем силно партньорство с някой или няколко от българските мобилни оператори, които вече имат изградени мрежи. И в зоните, където ние нямаме покритие – нашите клиенти да преминават към тяхната мрежа, точно както е при международния роуминг. Това е регулация от Европейския съюз, която е реалност в доста европейски страни. В постоянни разговори сме с мобилните оператори в България, за да можем да осигурим в даден момент пълно покритие за нашите клиенти. Не можем да разкрием повече информация на този етап, защото е поверителна, но можем да ви уверим, че правим всичко възможно, за да имаме най-добрите решения за крайните потребители, възможно най-бързо.

 

- Ясни ли са вече цените на услугите от четвърто поколение? С колко ще са по-скъпи в сравнение с 3G тарифите? 

 

- В момента сме в процес на определяне на ценовите пакети. Полагаме усилия, за да предложим много конкурентна и ценово-ориентирана политика към клиентите, така че те да се възползват от по-добра услуга, съчетана със стандартни за мобилен интернет цени. Трябва да се знае, че имаме основи предимства пред другите доставчици, които са свързани с нашия високоскоростен интернет.

- Фактът, че традиционните мобилни оператори в България все още се пазят от инвестиции в 4G не ви ли притеснява? Какво показват проучванията ви за потенциалното търсене - ще имате ли достатъчно клиенти? 


- Мобилният  интернет започна да заменя все повече фиксираните интернет услуги по домовете, така както мобилните телефони изместиха стационарните. Необходимостта от 4G LTE става все по-голяма, с появата на все повече мобилни приложения и желанието на хората да имат високоскоростен интернет достъп, без значение дали са у дома или навън. 
"Макс телеком" се интересува от определена ниша - потребителите на мобилен интернет, които се нуждаят от най-добрите възможни скорости. Ние работим върху реализацията на една съвършено нова за България 4G LTE технологична мрежа, която ще бъде от изключителна полза за родните интернет потребители. Работим и върху лансирането на нови продукти за българския пазар като VoLTE, съдържание, автоматизация на дома, нови финансови услуги, мобилна реклама и други.