Директорът на Музикалния театър в София Марио Николов е уволнен, а на мястото му е назначена дългогодишната солистка в Оперетата Марияна Арсенова, досега – заместник-директор, съобщават от Министерството на културата. Причината за освобождаването на Николов от поста е излизането му в болнични и участието му в същия период в спектакли в Румъния.

Досегашният директор на Музикалния театър е уволнен заради извършени от него тежки нарушения на трудовата и финансовата дисциплина, уточняват от министерството. Те са установени в два доклада от проверка на Инспектората на ведомството и на Звеното за вътрешен одит.

Докато се е водел в болнични от 1 до 20 юни 2015 г. на домашен амбулаторен режим, Николов е участвал в подготовка и представяне на спектакли в Театър за опера и балет „Олег Дановски” в град Констанца в Румъния. След това той е продължил да представя и други болнични листове. В средата на август министърът на културата Вежди Рашидов потвърди пред журналисти, че Николов все още е в болничен, но че с връщането му на работа ще бъде наказан.

При завръщането му от министерството са пристъпили към дисциплинарно уволнение.

Освен гастрола по време на болничен, Николов е бил уличен при първата проверка на министерството в лош мениджмънт на Музикален театър, установени са разлики във финансовата ефективност от над половин милион лева.

Сред нарушенията, констатирани от Инспектората, са неизпълнение на правилата за прилагане на делегирани бюджети, неспазване на бюджетната дисциплина, преразход на утвърдения бюджет на Музикалния театър за 2014 г. и през 2015 г. Тези действия на Марио Николов са довели до преразход и недостиг на бюджетни средства за издръжка на културния институт, посочват от МК.