САЩ смятат, че около 200 руски военнослужещи са разположени на летище близо до сирийския град Латакия, една от крепостите на президента Башар Асад, съобщи Ройтерс, като се позова на двама анонимни американски официални представители. Според тях числеността на руските военни сили е нараснала през последните дни, а повечето руски военни работят по подготвянето на летището за бъдещи действия.

Вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че би приветствал "конструктивна роля" на Русия в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, но добави, че Москва не трябва да се опитва да укрепва позициите на сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс.

"Бихме приветствали конструктивна роля на Русия срещу ИД, но тя не може да е функция на продължаваща подкрепа за Асад", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

САЩ продължават да са убедени, че кризата в Сирия трябва да се преодолее с политически средства. "Подкрепата за режима на Асад обаче не способства за постигането на тази цел" и освен това застрашава с по-нататъшна дестабилизация на положението в Сирия, заяви Кърби, цитиран от ТАСС. Оказването на военна помощ на властите в Дамаск "не е съвместимо с това, което според нас е най-добрия път напред" за Сирия, каза Кърби.

За администрацията на САЩ най-продуктивната стъпка от страна на Русия ще е да прекрати оказването на помощ на режима на Асад, заяви говорителят на Държавния департамент.