Малко преди двата нови iPhone - 6s и 6s Plus, Apple представи и нов таблет - iPad Pro, който обаче бе засенчен от новите смартфони, въпреки че видимо те бяха идентични със старите. Новият iPad обаче има една очевадна разлика с всички таблети на компанията в Купертино досега - размерът.

iPad Pro е оборудван с огромен, 12,9 инчов екран, с 2732x2048 пиксела, и всичко останало в пакета - мощен процесор (новият A9X, с който може да се редактира 4К видео без усилие), достатъчно памет, елегантен дизайн и преносимост.

Последните две определения не са случайни - въпреки по-голяма батерия и дисплей, Apple са успяли да увеличат само диагонала на таблета, запазвайки другите му габарити в рамки, близки до досегашния флагман iPad Air - iPad Pro e дебел само 6,9 мм, и тежи едва 712 грама. Което е впечатляващо, като се има предвид, че с този дисплей таблетът е толкова широк, колкото беше висок първия iPad.

Обаче - тези три инча може да изглеждат като малка разлика, но всъщност променят изцяло контекста на употреба на новият таблет, а и предполагат нова, доста по-сериозна цена. Най-евтината версия в САЩ засега е 799 долара, което на наша почва вероятно ще надмине iPad Air при премиерата му.

iPad mini, iPad Air, iPad Pro - няколко инча имат значение.

А 12,9 инча са адски удобни на дивана вкъщи, но могат да се окажат малко повече за всекидневно разнасяне. Неслучайно Apple досега отстъпи само веднъж от железните си 9,7 инча, и то към по-малкия iPad Mini - таблетите са удобни, когато са малки.

Но Samsung хвърли ръкавицата миналата година с Galaxy Tab Pro 12,2, и американците трябваше да отвърнат - дори надскачайкщи с 0,7 инча най-сериозната си конкуренция в лицето на корейците.

Ако новият iPad ви влече, трябва да знаете едно - "Pro" не е просто маркетинг. Този таблет е създаден с идеята да бъде ползван от хора, за чиято работа допълнителните три инча наистина са от значение.

Затова и с него Apple предлагат две скъпи, но ключови аксесоара - 169-доларовата smart-клавиатура и 99-доларовата смарт-писалка Apple Pencil. Дали си заслужвата парите, ще разберем в бъдеще, но ако съдим по ревютата на тези, които вече се докоснаха до тях. Според колегите от TechRadar и PCAdvisor новата клавиатура е изключително удобна за писане, а закачането на големият iPad за нея, което става с малък магнитна, изключително лесно и стабилно.

Apple Pencil скоро ще бъде сравняван с умния стилус на Samsung Note серийте, но досега знаем единствено, че с него се пише и рисува с лекота, и че засича 1024 нива на натиск. Прекрасна идея е вградената батерия, която осигурява 30 минути работа само с 15 секунди - и която може да се зарежда директно от iPad-а.

Но нека не забравяме, дори в САЩ, пълният комплект излиза минимум 1267 долара - солидна сума за едно устройство. От друга страна, ако това е устройството, което ви трябва - време е да пестите за Коледа.