Хората, които прекарват часове във фитнеса с целта да изгорят колкото се може повече калории ще бъдат разочаровани от факта, че нервната им систума работи сращу тях.

Човекът е мързелив по природа, показва изследване на канадски учени върху походката, но резултатите от него могат да се пренесат и при всички други физически активности, съобщи в. "Дейли мейл".

За своето изследване учените са екипирали мъже и жени с оборудване, което затруднява ходенето. Изправени пред трудностите, те бързо променили походката си така, че да срещат възможно най-малко съпротивление. Това станало само за минути, при положение, че начинът на ходене при хората не се променя с десетилетия.

Това е напълно в унисон със схващанията, че повечето хора предпочитат да вършат нещата по най-лесния начин, избират най-краткия път за ходене или сядат, вместо да стоят прави.

"Доказахме, че има физиологична база за мързела, като това се потвърждава и от добре упражнявано действие като ходенето. Нервната система постоянно следи разхода на енергия и оптимизира начините на движение така, че това да става "най-евтино", обяснява Макс Донелан, участник в екипа изследователи.