Почитателят на Карл Маркс Джеръми Корбин беше избран за лидер на британската Лейбъристка партия, като победата прави изхода на Великобритания от ЕС все по-вероятен, съобщи Ройтерс-

"Нещата могат да се променят и ще се променят", каза Корбин в своята реч след избора си, след като спечели с 59,5% от вота, оставяйки далеч зад гърба си своите конкуренти.

Неговата победа отразява нарастващата подкрепа за левите движения в цяла Европа като гръцката "Сириза" и испанската "Подемос". "Победата на Корбин е страхотна новина, това е стъпка към промяна в цяла Европа за благото на хората", коментира в туитър лидерът на Подемос  Пабло Иглесияс.

В Лейбъристката партия, която е в опозиция, след като понесе тежка загуба на изборите на 7 май, са разделени в отношението си към Корбин. Корбин е вегетарианец, неговите възгледи са републикански и той е противник на про-бизнес ориентирания бивш лидер на Лейбъристката партия Тони Блеър, който спечели три премиерски мандата, но в момента е изключително непопулярен заради подкрепата си на мисията за военната операция в Ирак.

Сред идеите му са въвеждане на данък "богатство", той е противник на военната намеса в Сирия, отявлен евроскептик и успехът му прави все по-вероятно напускането на ЕС от Великобритания през референдума, който ще се проведе през 2017 г.

Корбин има над 30-годишна история на парламентарист, като често е гласувал против предложения на собствената си партия.