Премиерът Бойко Борисов призова Москва да не експериментира с приятелските чувства на българския народ към Русия. На представянето на кандидат-кметовете на ГЕРБ в "Арена Армеец" Борисов разказа за една нощ наскоро, в която е трябвало да вземе решение дали да пропусне руски военни самолети.

"Много е ясна военната ни доктрина, нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО. Много ясно е разписано какво да направят нашите пилоти. Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Да изпълним това, което имаме като ангажимент с ясното съзнание да събираме хора и останки на Черно море. Разпоредих да ги пропуснем. По-лесно е с натовските парнтори да се разбера, отколкото да изкарват в ковчези пилоти. Искрено се надявам в Москва да не си експериментират с приятелските ни чувства на целия ни народ към нас", каза Борисов.

И продължи:

"Искам да ви благодаря, че в най-тежките времена за партията, когато имаше ясно спусната директива партия ГЕРБ да бъде унищожена, без да се подбират средства... Силата на една партия е да може да прощава, а и самите ние да направим преоценка на нашите грешки. Ние мислим, че това, което сме видели като партия го променихме.

Стотици хиляди хора бягат от ятаган. И ние сме бягали преди няколко века. Вярно е, че на никой не му е приятно. Но нас са ни приемали тогава. Една по една цивилизованите държави смениха политиката, смениха отношението. Искам да ви питам - ако има 1200 бягащи от смъртта ще променят ли нещо в тази зала? Тук са сигурно 15-16 000 човека. Искам да ме подкрепите за това. Българите сме доказали своята толератност. Няма държава в света, която да не помни какво българският народ, даже не и управниците, са направили за българските евреи. Нека позицията на ГЕРБ бъде позиция на толерантност. В следващите десетилетия това ще ни се върне с благодарност. Борбата с тероризма е едно, хуманното отношение към тези хора е друго".

Борисов специално пожела успех на кандидатите на други партии, ако те са по-кадърни от кандидатите на ГЕРБ

"Там, където има по-кадърен от политическа партия му пожелавам успех. На нас ни трябва кадърни, честни, дейни кметове. Само за ГЕРБ тези избори са важни. БСП каквото и да направят никого няма да учудят. Преди една година точно БСП пусна клипове с борзи, каратисти, шахматисти и искаше да превърне изборите в състезание. Ние действително искаме да водим политическа битка. Конкуренцията ражда най-добрите. Много се смях с крайните квартали на София. Метрото ги направи всичките център. Със санирането ще ги превърнем в прекрасни места за живеене".

В изказването си той обърна и специално внимание на ДПС.

"Понеже от няколко пъти чувам нашите приятели от Реформаторския блок, че с ДПС имаме ундурма. Искам добре да знаете - всички други партии могат да си говорят каквото си искат. Ако нещо кажем ние можем да предизвикаме гражданска война. ДПС не бива да се подценяват. Те са единствените могат да ни излязат като ред и организация".

Представянето на кандидатите за кмет на ГЕРБ в зала "Арена Армеец" беше открито с емоционални речи. Особено цветист бе бившият конституционен съдия Георги Марков, който заяви, че след 3 години Бойко Борисов ще бъде премиер за трети път, подобно на Виктор Орбан.

"Няма партия в Европа, която 9 пъти поред да е печелила избори. Няма партия в света, която да има повече победи от възрастта си. Вие ще станете през декември на 9 години, а ще имате 10 победи. За пръв път в 26 годишната история на България един български политик ще стане за втори път министър-председател. След 3 години ще стане министър-председател за трети път както Виктор Орбан. Създадохте едно невъзможно правителство. В българската история ГЕРБ ще остане партия с големи букви - не на отмъщението, а на опрощението".

Това каза в обръщението си Георги Марков.

"Десетата поредна победа на ГЕРБ не е самоцел. Това е проектиране на оценката за реално свършената работа. Спомняме си какви бяха оценките за Орешарски. Нямаше визита в Германия, имаше откриване на ресторант във Виетнам. Партията е по-боеспособна от всеки един миг и време откакто е създадена. Всички ние сме туптящото сърце, всички ние правим този пулс. ГЕРБ показа видими резултати за България. Прогнозата ни е да спечелим над 100 кмета, 16-18 областни кмета, над 1700 общински съветника. Нека да преодолеем популизма, това е нашият опонент".

Това каза зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, малко преди да престави всички кандидати за кмет. 

"Колеги, нека да пестим средства, приключете още на първия тур", призова зам.-шефът на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов.