Въпреки голямата готовност на Германия да приема бежанци, Мюнхен е пред капитулация. Само вчера в баварската столица пристигнаха 13 000 мигранти, потокът продължава и днес.

Пристигналите в Мюнхен бежанци от края на август до днес са 63 000.

Проблемът е да се намери покрив за всички, предвидените за целта сгради са препълнени. Очаква се сега хората да бъдат настанявани в Олимпийската зала. Бундесверът (германската войска) обяви, че в близките дни ще има готовност за настаняване на 20 000 бежанци. Те ще бъдат подслонени в казарми и в общежития за военни в град Рот, недалеч от Нюрнберг.

От германските железници от днес предоставят влакове стрели, които извозват новопристигащите от Мюнхен към Берлин, Дюселдорф и други градове. До вчера мигрантите пътуваха с обикновени композиции, които са с по-малък капацитет и по-бавни. На такива влакове се прехвърлят германските пътници, купили билети за влакове стрели. Хората получават обратно разликата в цената, но това не е единствената причина да не протестират. Немците, поне засега, приемат бежанците радушно и са готови да помогнат с каквото могат.

Поради бедственото положение в Мюнхен баварският премиер Хорст Зеехофер свика за довечера извънредно заседание на кабинета.

Ясно е, че сме на границата на възможностите си, капацитетите за прием на мигранти са изчерпани. Не допуснахме обаче някой да прекара миналата нощ на открито. Повечето хора преспаха на гарата, издигнахме и палатки”, заяви днес говорителят на мюнхенската полиция.

Кметът на баварската столица Дитер Райтер отправи драматичен призив по телевизията към канцлерката и към премиерите на федералните провинции:

Все някога се стига до границата на възможностите, това сега за нас е факт. Снощи от Северен Рейн-Вестфалия ни изпратиха 8 автобуса, които поеха 400 души, това е смешно и жалко. Сега Мюнхен поема национална отговорност. Положението беше ясно от дни, а никой не стори нищо. Огромно е разочарованието ми, също и покрусата, че сега се намираме в положение, при което трябва да кажем: “Нямаме места за новопристигащи”. В Мюнхен наистина е така. Аз вече не съм в състояние да гарантирам, че бежанците няма да са принудени да нощуват под открито небе.”

По повод изразената от Меркел готовност Германия да приеме огромен брой бежанци заместник-председателят на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Петер Рамзауер заяви:

Гостоприемството ни не бива да довежда до погазване на всички правила. Настроенията сред народа всеки момент могат да се променят – от готовност за помощ до негодувание. Това не бива да допускаме. Сега прекалено малко се говори за рискове и странични явления.”

Министърът на транспорта в кабинета на Меркел Александер Добринт, също от ХСС, отсече:

Достигнахме предела на възможностите си. Това трябва да се изрече недвусмислено. Ще ни трябва много време, за да сложим известен ред в сега създалото се трудно положение. Крайно наложителни са действени мерки, за да спрем потока от прииждащи мигранти.”

Добринт уточни, че Германия трябва да окаже помощ на онези държави, от където са тръгнали първите бежанци, както и да въведе контрол по границите си, тъй като ЕС тотално се е провалил при охраната на външните си граници на съюза, такива вече нямало.

Лидерът на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер дори обяви война на Меркел заради решението й отпреди седмица Германия да приеме бежанците от Унгария. За “Шпигел” той заяви:

Това беше грешка, която дълго ще ни занимава. Аз не виждам възможност отново да можем да запушим бутилката. Твърде скоро в страната ще настъпи неовладяемо извънредно положение.”