Премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева, министри, депутати, кметове, общински съветници откриха завода за механично-биологично третиране в с. Яна, по-популярен като завода за боклука.

Премиерът разказа как се стигна дотук:

"Заварих преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини. Понеже видях много общински съветници от БСП, от ДСБ, от СДС - искам да бъдем повече отговорни и никога да не допускаме чрез политиката и личните амбиции да се подлага на изпитание здравето и финансите на цял град. Този завод е 100% общински. Няма мечки, вълци, лисици. (вероятно намеква за Румен Гайтански - Вълка, чиито фирми извозваха боклука на София - б.р.) Знаете как заварих София. Приемам че всички са оказали своя принос. Благодаря на моя приятел Станишев за маковете, които ми остави. Той ни амбицира да направим най-доброто нещо, направено на Балканите. В Европа Берн има по-добър завод само", каза Борисов.

И не пропусна да благодари по своя си начин на европейската комисия:

"Да се слави името на г-н Юнкер, на г-н Барозу".

Малко преди това вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева заяви:

"Ако беше тук Жан-Клод Юнкер, щеше да каже "Браво, Бойко, браво, г-жа Фандъкова". Помоли ме да изразя неговата благодарност за това, което се прави тук за усвояването на европейските средства. През последната година България постигна рекордно ниво на усвояване. За тази година сме на 8-мо място, бяхме на предпоследно-последно място преди години. Този проект е един от най-големите, които са реализирани в България".

Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че заводът е най-голямото промишлено строителство с публични средства от 25 години насам. Тя изтъкна, че заводът е "един много голям успех за града ни".