Руският президент Владимир Путин определи като странна реакцията на САЩ на писмото му до европейски правителства за възможна криза в газовите доставки, предаде ИТАР-ТАСС.

Вчера Путин писа на 18 европейски лидери, включително на българския премиер Пламен Орешарски, за критичната ситуация с украинския газов дълг и за евентуалните последици върху транзита на руски газ.

От Вашингтон обвиниха Москва, че използва природния газ като инструмент за принуда в своя спор с Украйна. Русия не изпълни двустранното споразумение с Украйна, което предвижда доставяне на природен газ с отстъпка в замяна на отдаване под наем за 25 години на обекти на руския Черноморски флот, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки.

„Странно е, най-малкото защото не е добре да се четат писмата на другите хора. Обърнахме се не към САЩ, а към потребителите на природен газ в Европа. Всички обаче са свикнали с факта, че нашите американски приятели подслушват и наблюдават по много грозен начин”, коментира нападките Путин по време на заседание на Съвета за сигурност на Русия.