Делото на Цветан Цветанов е като емблематичното дело на американския издател Лари Флинт, филмирано и от Милош Форман - осъден и после оправдан.

Такова сравнение направи Менко Менков, адвокатът на бившия вътрешен министър, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който вчера Софийския апелативен съд с променено мнение намери за невиновен по т.нар. дело за шестте "Не" под искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Менков бе гост на Нова тв. И той като клиента си откри предубеденост в предходните решения на магистратите, които отсъдиха 4 г. ефективно затвор за Цветанов. Но пък отхвърли връзка между това, че днес, когато е на власт, съдът го намери за невинен.

"Няма никаква връзка с това дали е в опозиция или в управлението. На 9 февруари излезе решението на съдебния състав, а по това време той вече беше председател на най-голямата парламентарна група. Така че няма връзка с идването на ГЕРБ на власт, той вече беше на власт, когато бе потвърдена осъдителната му присъда", извади довод Менков.

- Това не е ли част от имитацията на независима съдебна система?, попита водещият.

- Дали е възможно една човешка съдба и то на водещ политик, да бъде прекроявана по този начин? Не вярвам в подобен сценарий.

"ВКС отбеляза наличието на пристрастие от предходния съдебен състав, което беше в основата на потвърждаването на неговата осъдителна присъда. Спомняте ли си онзи емблематичен филм "Народът срещу лари Флинт", в който този издател замеряше с портокали съдията и съдията го вкара в ареста за хулиганско поведение и неуважение към съда, но след това го оправда по основното обвинение, по което му се водеше делото?", попита Менков и изброи постиженията на заместника на Бойко Борисов:

"За последните три години, когато целият репресивен апарат тръгна срещу него, г-н Цветанов, като шеф на предизборния щаб на партията, спечели три вида избори. Не знам дали делата са поръчкови, но те нямат никаква юридическа основа. Ще ви кажа само, че по времето, по което г-н Цветанов беше разнасян по съдилищата по цели три обвинения и се мненяваха неговите злокобност и вина, той триумфално шестваше из Западна Европа, ЕК и ЕП, беше награждаван от чужди министерства, два пъти беше на молитвена закуска с президента на Щатите Барак Обама. Мислите ли, че ако имаше капка съмнение в г-н Цветанов, това щеше да се случи".

- Сега ще включите Обама в адвокатския екип, казва водещият

- Не знам дали клиенът може да си го позволи, но ако може - защо не, отговорът на адвоката.