Диалогът между Москва и Вашингтон за спасението на Сирия и разрешаването на кризата е от изключително значение и необходим, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Той направи коментара в отговор на журналистически въпрос кога са възможни разговори между президентите Путин и Обама, предаде Ройтерс.

Изявлението идва в момент, когато напрежението между Русия и Запада расте заради военните доставки на Москва за Сирия и информациите за строителството на нова писта и военна база на Русия в тази страна.

"Ние винаги сме повтаряли, че не изключваме какъвто и да е диалог и считаме, че разговорите са необходими и че по друг начин няма как да се разяснят позициите един на друг в опит да се намери консенсус и разбиране", изтъкна Песков пред журналисти в руската столица.

Но засега няма смисъл да разсъждаваме в какъв формат могат да се осъществят подобни разговори, защото няма никакви договорености или сигнали за диалог, уточни той. Така говорителят на Путин коментира скорошно изявление на говорителя на Белия дом за възможен диалог между Вашингтон и Москва, предаде ТАСС.

Както е известно Джошуа Ърнест в разговор с журналисти не изключи в бъдеще нови преговори по ситуацията в Сирия между Обама и Путин. По неговите думи между двамата президенти отношенията са такива, че им позволяват да бъдат достатъчно откровени един с друг. Говорителят на Белия дом обаче акцентира, че Русия продължава да извършва действия в Сирия, по отношение на които, САЩ изразяват загриженост.

Очаквайте подробности.