Руският президент Владимир Путин призова международната общност да загърби геополитическите амбиции и използването на двойните стандарти по въпроса за борбата с тероризма, предаде ТАСС.

"Необходимо е обединяване на усилията срещу тази заплаха. Трябва да се откажем от политиката на пряко или косвено използване на отделни терористични групировки за постигане на собствените конюнктурни цели, включително смяната на нудобни за когото и да било правителства и режими", каза той в таджикската столица Душанбе, където участва в среща на оглавявана от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС).

Путин изтъкна, че Москва предлага да бъдат обединени в широка коалиция усилията на всички страни, готови да дадат своя принос в борбата с тероризма.

Руският лидер говори и за борбата срещу "Ислямска държава" (ИД) в Сирия. Според него тук трябва да бъдат обединени усилията на правителството в Дамаск, на кюрдите и на други.

"Русия подкрепя правителството на Сирия и ще му оказва необходимата помощ", заяви Путин.

Той допълни, че Москва предлага в евроатлантическото пространство да бъдат постигнати юридически обвързващи гаранции за сигурност и противодействие на екстремизма и опитите за държавни преврати.

Руският президент увери Таджикистан, че може да разчита на подкрепата на Кремъл в противодействието на опитите да бъде разклатена ситуацията в централноазиатската република.