Учебната година в елитната столична 91-ва Немска гимназия започна с протест на възпитаниците, предаде Нова тв. 

Поводът според тях е неуважителното освобождаване на преподавател по география, за когото казаха, че е пенсиониран по неетичен и неправилен начин. 

Самият учител Григор Димитров каза пред медията, че е служил "вярно, честно, предано" на Немската гимназия 33 години. Той знаел предварително, че приемат ли поправката в Кодекса на труда, "не на сто, а на 1000 %, че ще го освободят". На 17 юли поправката станала факт в Държавен вестник, а на 1 септември на края на съвета директорката Катранджиева му казала да си прибере картите, за му боядисат кабинета... В 15.40 ч го викнала секретарката, че ще бъде пенсиониран.

Директорката повече отказвала да говори с него и всичко ръководела секретарката ѝ.

Димитров, който е на 66 г., казва, че изобщо не оспорва, че по закон може да бъде пенсиониран. Шефката на Немската обаче според него не дошла да подпише поне предизвестието в негово присъствие. Тогава трима колеги подписали, че той отказва да си подпише предизвестието.

На 7 септември му връчили заедно предизвестието и заповедта за прекратяване на трудовото отношение. Интересно е, че заповедта за освобождаване била от 1 септември, а предизвестието - от 7-ми, казва той.

Пред Нова тв директорката отказа да коментира.

Ученици обаче са събрали няколко листа с всевъзможни оплаквания срещу нея, включително че е прекратила традиционния немски карнавал Фашинг, че е отменила деня на отворените врати, забранила провеждането на екскурзии и "редовно проявява неуважително отношение към доказани авторитети в училището".

В студиото зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева коментира, че това е чист трудово-правен въпрос и че е "с благодарност към това, което колегата е направил толкова години" и че се надява той да успее да предаде своя опит и вдъхновение на колегите, които ще дойдат след него. "Но нека това да не помрачава празника, нека всеки да намери своето вдъхновение в този ден", заключи дълбокомислено Кастрева.