Премиерът Бойко Борисов обясни  енергийната реалност, в която се намира България. Това стана на конференция за Югоизточна Европа в столичния хотел "Шератон".

"Поставени сме в буфер между санкциите и контрасанкциите. Това не може да е проблем само на България, но е проблем и на Европейската комисия", каза министър-председателят.

В присъствието на вицепрезидента на Еврокомисията и комисар по енергетиката Марош Шефчович Борисов не пропусна болната тема за проекта "Южен поток".

"Все още нямаме сигурна гаранция в документ, че "Южен поток" е прекратен. България въпреки това има ясно заявена позиция, че ще има газов хъб около Варна. В проекта ще бъдат добре дошли всички големи световни компании", заяви Борисов.

Бойко Борисов изрази надежда в Гърция да бъде избрано стабилно правителство, в комуникация, с което съвместните енергийни проекти да бъдат задвижени по-бързо. 

"Европейската комисия вече си дава сметка, че системата на енергетиката в ЕС излиза на преден план и е не по-малък проблем от бежанската криза в Европа. Цените на горивата не дават възможност на големите компании да планират дългосрочните си инвестиции", обясни премиерът.

Според вицепрезидента на ЕК Марош Шефчович България е една от страните, които могат да се възползват от общия енергиен съюз. Страната ни се превръща в естествен енергиен център, смята той.

"От седемте проекта, по които има решение на европейско ниво, водещи три са български. Това са интерконекторите със Сърбия, Турция и Гърция", каза Шефчович.

Сред гостите на енергийната конференция имаше доста любопитни гости като:

Бившият енергиен министър Румен Овчаров
и шефът на "Лукойл България" Валентин Златев (вляво).