"Нека софиянци бъдат спокойни, защото няма никакви опасения и притеснения за замърсяването на водата на река Искър", успокои преди ден министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Конкретният повод са опасенията около изграждането на депото за отпадъци край Самоков - казус, около който отново се разшумя покрай едно прокурорско решение и възобновените протести на местното население. Въпросът стигна и до Брюксел - с твърдения за злоупотреби с европейски средства и за евентуално замърсяване в региона и на вододайната зона на София. Според управляващите проблем няма, има само предизборни спекулации.

Бързо, парите си тръгват

Проблемът с депото е от поне пет години, не от предизборната 2015-а. То трябва да обслужва общините Самоков, Долна баня, Костенец и Ихтиман. Съфинансирано е по Оперативна програма "Околна среда". Цената му е около 9 млн. лв. като от фондовете се отпускат около 80% от сумата. Програмният период обаче свършва в края на годината. По новата програма "Околна среда" (2014-2020) България ще получава пари по перото "Отпадъци" само за съоръжения за предварителното третиране. Това означава, че ако до края на 2015-а депото не бъде изградено, губим европарите. Затова и мнозина смятат, че екоминистерството не се вслушва в протестите и пришпорва работата по сметището дори и с цената на фрапиращи неточности в документацията.

(НЕ)подходящият терен

Защитната теза на местните жители, които, апропо, са събрали подписи за провеждане на референдум за депото, се базира на въпросителни около това подходящ ли е теренът, как е бил избран, както и на факта, че в оценката за съвместимост с околната среда р. Искър, която снабдява столицата с питейна вода, е заменена с малката рекичка - неин приток - Палакария.

Първоначално е било решено теренът на сметището да е край Костенец, после - край Самоков. "Този нов терен е на изключително неподходящо място от екологична гледна точка - намира се на около един километър над Самоков и над близкостоящото с. Драгушиново. През него протичат две, макар и малки реки, притоци на р. Искър, самата местност се намира в санитарно-охранителната зона на язовир "Искър", който снабдява София с питейна вода, посоката на планинските ветрове е към Самоков и с. Драгушиново", пише по повода в свой сигнал евродепутатът Ангел Джамбазки до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Къде е реката?

Според местните (и сигнала на Джамбазки) пропуснат е бил фактът, че Искър е най-близко течащата река до депото - намира се на по-малко от 2 км, а като най-близо течаща река в документацията е записана Палакария, която е на около 20 км. Този факт е пропуснат при изготвянето на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за проекта и жителите на Самоков и Драгушиново обжалват ОВОС-а. Въпреки че три прокуратури са съгласни, че такъв пропуск има, злоумишленост не е открита.

"При внимателно запознване с целия доклад, намирам, че няма основания да се смята, посочването като най-близка река Палакария, а не Искър, за умишлено. Това е така, защото в отделни други части на доклада по ОВОС е записано, че част от площадката директно се отводнява в дере, което изтича в Искър, както и защото е общоизвестно, че р. Палакария също се влива в р. Искър, преди язовир "Искър", пише Апелативната прокуратура в София в мотивите си да остави без уважение жалбата на местните жители.

А междувременно депото се изгражда и е предвидено да е готово до края на октомври. 

Новите технологии като гарант за качество

"Река Искър има едни от най-прекрасните качества на питейната вода. Новите технологии са точно тези, които в пълна степен гарантират недопускането на каквото и да било замърсяване на води, почви и въздух. Моят апел е да се спре да се спекулира с тази тема, да не се всяват страхове в хората, които са абсолютно неоснователни", заяви Василева в понеделник след откриването на модерния столичен завод за боклук.

Така жителите на Самоковско и Софийско ще трябва да разчитат на гаранция от модерните технологии.