Безпрецедентно в Турция няма да се разкрият допълнително секции извън тези в дипломатическите ни представителства, научи Клуб Z. Това означава, че на фона на стотиците СИК в южната ни съседка от предходни години, на референдума на 25 октомври сънародниците ни в Турция ще могат да упражнят правото си на глас само в посолството в Анкара и в консулствата в Истанбул и Одрин.

За сравнение, за парламентарния вот миналата година, в южната ни съседка бяха разкрити 136 секционни избирателни комисии, а гласовете, които дойдоха от тях, бяха близо 40 000 при близо 80 000 от цяла чужбина.

Причината за това нововъведение в българския изборен процес е в отказа на Турция да разреши провеждането на допитването на нейна територия. Въпреки че в началото на септември ЦИК публикува вероятните секции зад граница на базата и на това, че през последните пет години там са гласували поне 100 души (на СИК), и стотиците секции в южната ни съседка бяха в него, този списък не е окончателен докато приемащата страна не се е произнесла. 

Това е първият път, в който българите в чужбина ще могат да гласуват мащабно на референдум, ограничаван досега от закона само до посолствата и консулствата ни. За диспората ни въпросът на допитването - да може да се гласува и дистанционно по електронен път във всички видове избори е от изключителна важност, защото до момента те са ограничени от подаването на заявления