Мегаделото срещу Гриша Ганчев продължи по традиция с неочаквани обрати, свидетели, които не си спомнят много, и колоритни вметки от страна на главния подсъдим.

Първо целият съдебен ден премина с разпити по трета точка на обвинението срещу боса на „Литекс“  - за закана за убийство над бившия вече ръководител на НАП Красимир Стефанов (Първите две, с които всъщност прокуратурата стартира мегаделото, са за ръководене на организирана престъпна група и за укриване на ДДС в размер на 711 580,56 лв., б.р.). 

Самият Стефанов, който мнгократно декларира, че вече няма никакви претенции към Ганчев и не е установил "нещо да е засегнат", се яви в съда. През 2012 г. дългогодишният му приятел Недялко Чандъров - шеф на „Големи данъкоплатци“, поискал да пият кафе и казал, че Ганчев е наговорил някакви неща срещу него.

Не цитирал конкретни думи, нито дал ориентир дали са сериозни. 

„Просто ме посъветва да внимавам“, каза Стефанов. След 2-3 дни обаче той провел среща насаме с тогавашния шеф на МВР Цветан Цветанов, който му казал, че и те са засекли такъв сигнал. По тази причина след разговор и с главния секретар на МВР от онова време Калин Георгиев, станало ясно, че трябва да подаде официален сигнал и показания пред прокурор. На другия ден го извикал Станимир Флоров – тогава шеф на ГДБОП, Стефанов отишъл и дал показания. Но преди разпита имали неформална среща „по-скоро кафе" с шефа Флоров, Недялко Чандъров и „...не мога да си спомня имало ли е прокурор“.

„Г-н Флоров спомена за някакви черва“, замисли се той.

По-късно въпросният Чандъров, който всъщност говорил с Ганчев, когато той отправил заканите за убийство, се загледа в прокурора по делото Андреев и каза:

„Ами то, като гледам така физиономията, май вие бяхте там...“

Стефанов неколкократно подчерта, че до края на 2014 г., когато му били предявени материалите, дори не е знаел текста на конкретния разговор, проведен между Гриша Ганчев и Чандъров.

„Стана ми неприятно, че по мой адрес се говорят такива неща“, определи състоянието си бившият шеф на НАП. И дори когато вследствие на случката, МВР му сложило охрана, той сам звъннал след 2-3 месеца на Калин Георгиев с молба да я свалят, защото му е неудобно да ходи с охрана.

Стефанов продължи да повтаря, че го възприел „не точно като заплаха. Просто ми стана неприятно.“ А по въпроса бил ли е силно притеснен, се оказа, че много му се насъбрало – тогава имал публичен конфликт с министър Симеон Дянков и току що се бил разделил с втората си жена. Затова и посочил, че пие хапчета за сърце, но всъщност пиел хапчетата отдавна преди това, а от МВР му задавали насочващи въпроси за хапчетата.

„Със сигурност това ми е допълнило напрежението“, обобщи състоянието си Стефанов.

Тук Гриша Ганчев се обади, че има въпрос и не особено тактично се изправи в залата:

„А с либидото нещо промени ли се, г-н Стефанов? Да ви изписаха хапчета за либидо? Стига бе! Да каже кой го е карал да пише тия глупости...“

Свидетелят не отговори на нито един от въпросите. Ганчев се включва още няколко пъти с възклицания: "Цирк!"

По повод на това, че към делото има и приложена психиатрична експертиза, Красимир Стефанов само каза, че същия ден – 18 май 2012 г., му пратили в кабинета в НАП „някаква жена от МВР, която му задала някакви въпроси“. Той не можа и да си спомни експертизата включвала ли е нещо по-сериозно, например тестове.

Запради посочените от него факти, че не е почувствал заплаха и че тежкото му състояние в онези дни се оказало по служебни причини, прокуратурата поиска да се изчетат показанията на Стефанов от досъсдебното производство. През 2012 г. той с доста повече конкретика твърди, че подсъдимият „ще го изкорми и ще му сложи червата някъде – не си спомням къде...“. (после стана ясно, че май е било „на ушите“, б.а.). А Чандъров му казал: "Брат, пази се, знаеш какъв човек е Ганчев“.

Съдийката пък попита Стефанов, щом не се е уплашил, винаги ли, когато „просто му стане неприятно“, звъни на вътрешния министър да му слагат охрана. На което той отговори, че му е за пръв път да има охрана. 

Почти толкова любопитни бяха показанията на неволния вестоносец на заплахите – Недялко Чандъров. Първо той изрази изненада, че всичко на всичко е дал показания пред ГДБОП през 2012 г. и вече повече от 3 г. никой не го е търсил за нищо. И сега са се сетили за него...

Той каза само, че е имал разговор с Гриша Ганчев, но „до ден днешен не знам за кого говорехме“. За капак се връщал от „Пирогов“, а телефонният разговор с бизнесмена бил на ул. „Г. С. Раковски“, където е много шумно. 

Затова шефът на големите данъкоплатци възприел само, че нещо се отнася за „Червенобузко“ - това повтарял Ганчев.

Говореше за някакъв Червенобузко, който, както ви казах, до ден днешен не знам за какво става въпрос“, определи Чандъров.

Той посочи, че заради дългия стаж в НАП Стефанов е известен като Краси Данъчния, но никога не е чувал да го наричат Червенобузко.

„Краси Стефанов не ми е минавало през акъла, че е Червенобузко“, отрече се Чандъров. Дори опитал на по-тихо да се свърже с Ганчев да се доизясни, но той повече не си вдигал телефона.

Наложи се да бъдат припомняни и старите показания на Чандъров, от които става ясно, че в съзнанието си през 2012 г. свързал директно Червенобузко с Красимир Стефанов.

Днес той отрече и че е търсил „на пожар“ шефа си след разговора с Ганчев, а просто след 2-3 дни пиели кафе по друг повод, когато му споменал да внимава.

Зачеркване на свидетели

Съдебният ден завърши малко изненадващо, като прокуратурата се отказа и бяха зачеркнати останалите 6 свидетели, които бяха събрани от различни краища на България.

След делото прокурор Андреев коментира пред медиите малко изненадващо, че според него и двамата свидетели днес са потвърдили верността на всичко, казано в досъдебното производство.

Той повтори, че тезата на прокуратурата е че е имало закана и показанията от днес съответстват на това.  

„Ние затова по-нататък имаме и други доказателства, за които ще стане дума“, допълни обвинителят. На въпрос - оптимист ли е за хода на делото, той каза, че "не е изненадан" от развоя.

Запитан защо се е наложило разместване на обвиненията, той каза, че по принцип се върви по точките, по които е съставен обвинителният акт, но това се наложило, тъй като по финансовите обвинения все още множеството защитници уточняват реда, по който ще прочетат многото документи, приложени като веществени доказателства.

Не на това мнение беше Татяна Дончева, която защитава Гриша Ганчев.

"Има някои процесуални похвати, наречени спасителни пояси. Когато прокуратурата гони големи истории, които рискува да провали, да си осигури и някой спасителен пояс. Само че обвинението по 144 ал. 3 от НК (т.е. - за закана за убийство, б.р.) има това предназначение – каквото и да стане с данъчното, нещо да им остане. Или да се помъчат да натискат хората през такова обвинение, което са се погрижили по някакъв начин да документират", каза тя

Тя отговори съвсем кратко и на въпроса на Клуб Z: с това ли си обяснява факта, че процесът тръгна отзад напред – от трета точка, а не от първите за ОПГ и за тежки данъчни престъпления: „Да.“