Федералният канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Ердоган разговаряха по телефона за бежанската криза, съобщи говорителят на правителството на ФРГ Щефан Зайберт.  

„Меркел и Ердоган се договориха да активизират сътрудничеството между Берлин и Анкара за преодоляването на кризата. Важен акцент беше поставен върху борбата с незаконния трафик на мигранти“, заяви гласът на канцлерката, цитиран от БГНЕС.

По време на разговора Меркел е признала, че Турция предприема колосални усилия, за да настани и осигури около 2 милиона сирийски бежанци. В същото време двамата събеседници са се съгласили, че за премахването на напрежението е необходима солидарност на цялата международна общност.

Канцлерката и президентът също така са се обединили около позицията, че конфликтът в Сирия трябва да се реши по политически път. Страната е разкъсана от кървав въоръжен конфликт от 2011 г. В момента по голямата част от нейната територия се контролира от терористичната групировка Ислямска държава. Милиони сирийци са прокудени от родните си домове и са потърсили убежище в съседните страни – Турция, Ливан и Йордания. От началото на 2015 г. на територията на Европейския съюз са пристигнали около 500 000 мигранти, всеки ден техните редици се попълват от хиляди новопристигнали. Голяма част от тях пристигат от Турция на гръцките острови. От там гръцките власти организирано ги транспортират до границата с Македония, за да продължат своя път за Сърбия. Властите в Белград ги доставят на границата с Унгария, която на 15 септември прие строго законодателство, предвиждащо дори затвор до 3 години за незаконни мигранти, влезли на нейна територия. След затягане на контрола от страна на Будапеща, сръбските власти започнаха да превозват мигрантите от Прешево към хърватската граница.

Вчера се стигна до сблъсъци между мигранти и полицията на сръбско-унгарската граница. Бежанците замеряха с камъни полицаите и последните отвърнаха с водни струи и сълзотворен газ. Бяха ранени 20 унгарски полицаи. В същото време сръбската полиция гледаше безучастно как от територията на Сърбия мигрантите нападат унгарските сили на реда. Будапеща реагира незабавно и остро разкритикува бездействието на Белград, което по-късно беше признато и от сръбския вътрешен министър Небойша Стефанович.  

На фона на тези събития унгарският премиер Виктор Орбан заяви вчера, че към оградата по границата със Сърбия ще бъдат построени заграждения и по границите с Хърватия и Румъния, за да се спре мигрантския поток устремил се към „обетованата земя“ - Германия. По първоначални оценки Федералната република очакваше пристигането на над 800 000 мигранти до края на тази година, но тази седмица вицеканцлерът Зигмар Габриел ревизира тази цифра. Тя вече е 1 милион души. Европейската комисия заяви, че настоящата миграционна криза е най-голямата в света от края на Втората световна война /1939-1945/. Наблюдателите дори я сравняват с Великото преселение на народите.