Конституционният съд отклони като недопустимо питането на парламента по промените в Конституцията. Определението е прието с 10 гласа “за”, като двама конституционни съдии – Борис Велчев и Пламен Киров, са били на друго становище. Това съобщи сайтът "Съдебни репортажи".

144 народни представители подписаха искането за тълкуване на основния закон. Те поискаха КС да се прознесе представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) и разпределението на професионалната и парламентарната квота в рамките на съдийската и прокурорската колегия.

Решението на съда до голяма степен ще предопредели позицията на парламентарните партии по отношение на промените в Конституцията, засягащи съдебната реформа. Те бяха внесени преди няколко месеца от 180 депутати - ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС Патриотичният фронт, БДЦ и трима от АБВ. Впоследствие обаче хората на Георги Първанов заявиха, че няма да подкрепят промените. От ДПС пък  дадоха да се разбере, че бъдещото им поведение зависи именно от решението на Конституционния съд.

Ако АБВ не подкрепи промените те няма да съберат 180 гласа и приемането им няма да стане по бързата процедура. Присъствието на ДПС обаче гарантира 160 гласа и промяна по бавната процедура.

Окончателният вариант на промените предвижда: разделяне на ВСС на съдийска и прокурорска колегия; прокурорската колегия да няма мнозинство в съвета; пряк избор от съдии и прокурори на членове на ВСС; повече правомощия на инспектората и т.н. Големият компромис е отпадането на явното гласувае във ВСС.