Руси Чанев, който определя ролята си на творец като тълкувател на живота, е прочут мълчаливец. Затова утре, на 18 септември, когато е неговият 70-и рожден ден, не чакаме да чуем някоя дума от него. Той не е от приказливците по телевизионните студия, нито е най-гръмогласният сред веселите актьорски компании. Но пък гласът му неотменно звучи другаде – в главите на много от нас той се носи като мелодия от най-силните ни филмови години с „Мера според мера“, с историите на Странджата от Народния театър. Защото Руси Чанев е от творците, които държат да общуват с публиката чрез изкуството.

Преди няколко месеца той все пак сподели някои свои теории за мястото на човека в света, неговата мисия  и мисията на културата:

„Човек не е сам на света, отделен, той е създаден, оплоден от останалите, с които е бил във връзка. Затова – благодарността е към всички тях. Човек не може да се забележи и определи, ако няма други.

Умните хора на света казват, че мисията на човека е да внесе яснота на тази земя. Животът – хаотичен, мъглив и проблематичен, иска да бъде осветен, изяснен и подреден, за това се пее в песента „Напред, науката е слънце“.

Цялата работа на културата е интерпретация, изясняване, улеснение, тълкуване на живота. Културата, изкуството или науката, е коментар. Творението на културата подрежда хаоса на живота“.

През месец септември всички представления с участието на големия актьор в Народния театър ще бъдат посветени на неговия юбилей.

„Навършил бил някакви кръгли години. И какво от това?! Само дето му остаряха фенките, както обича да казва. Той – не. Няма аз да ви разказвам какъв артист е. Вие си знаете… – пише Валентин Ганев за Руси Чанев в първия брой на списанието на Народния театър. – Ако искаш да го зарадваш, купи му книга. Ако искаш да го разочароваш, не му връщай дълго време книгата, която ти е дал да четеш. Зодия Дева, подреден човек… Категоричен е, не ласкае, не хвали с лека ръка.“

Аплодисменти за Руси Чанев от „Площад Славейков“!

Вижте къде и кога може да го затрупате с книги:

R-CHANEV-aплощад "Славейков"