Барикадиралият се в дома си в благоевградското село Черниче Васил Митков бе щурмуван от спецотряда и изведен от къщата, предаде с облекчение агенция БГНЕС. Митков лази по нервите на полицията и съселяните си почти 22 часа. 120-килограмовият мъж бе качен на линейка и транспортиран за Благоевград.

Блокадата завърши, когато един от спецполицаите го извика да излезе на терасата, заблуждавайки го, че кротко ще разговарят по проблемите му. В това време баретите заобиколиха къщата изотзад и атакуваха. Митков бе обезвреден, въпреки че до последно стискаше газов пистолетът в ръце. По време на операцията не беше произведен нито един изстрел.

Задържаният при спецакцията бе прегледан в Благоевградската болница, придружаван от задържалите го барети, след което настанен в отделението по психиатрия.

Полицейската акция срещу упорития черниченец продължи повече от 21 часа. Явно наплашените от случая в Лясковец полицаи не смееха да предприемат резки движения, а 40-годишният Васил категорично отказваше да излезе от дома си. Вероятно за дългото отлагане на екшъна влияние са оказали и проведените вчера разговори на психолог с Митков. Според психолога той бил опасен и непредсказуем в действията си.

Сутринта бе направен един опит мъжът да бъде прилъган да излезе на улицата. Това стана в 9,10 ч., когато полицаите пуснаха кола с кюстендилска регистрация, в която пътуваха съпругата Дафинка, сестра й и баджанакът на затворилия се в дома си Митков. Те обаче успяха да проведат само един 10–секунден диалог, след което Васил недвусмислено им каза да се разкарат. Веднага полицаите наредиха колата и родата да се изтеглят зад полицейската линия, която от снощи бе разширявана два пъти.

Ето как кореспондентът на БГНЕС сочно описа многочасовата драма: Митков бе забелязан тази сутрин още два пъти. Към 8 ч., след като направи сутрешния си тоалет на прозореца на кухненския бокс, той излезе на терасата,Митков поглежда надясно. Снимка БГНЕС погледна наляво и надясно по улицата и се прибра незабавно обратно. След около две минути той излезе през входната врата на къщата, мина през малкото дворче и спря пред желязната входна порта до тротоара. Там огледа улицата наляво и надясно и с бързи крачки се прибра в своя дом крепост. Според съседи при това появяване на двора е държал пистолет, с пръст на спусъка. Тази сутрин, като всяка друга, Митков в 6,45 ч. изгаси двете лампи на терасата и пред входната врата. Показвайки се извън дома си, на съседите направи впечатление, че същият е в много добра кондиция, въпреки прекараната напълно безсънна нощ. Според съседите Митков е физически много здрав около 120-килограмов мъж, който според психопортрета може да стреля, да коли или да пречупи врата на някого без да му мигне окото.

Отначало бе съобщено, че се е барикадирал, след като е пребил баща си. Майката на Митков, придружена от джи пи-то на селото, бе качена в полицейска кола. Баща му Кирил беше отведен с линейка за Симитли и настанен в болница без сериозни наранявания.

Мъжът не бил излизал от 2 години извън двора си. Той изобщо не контактува с никого, обясниха ситуацията съседите му.