Писателят Георги Мишев получи специалната награда на Столична община за цялостен принос към културата на церемония в Софийската опера и балет в четвъртък вечер, навръх празника на града. В словото си авторът призова към помъдряване на България и към една проста рецепта за всеки от нас – поне за половин час вечер да спираме смартфоните и компютрите си и да четем на своите деца.

„Тази награда е едно повишено внимание към един автор и към едно изкуство, изкуството на словото, на думата, на книгата. Изкуството, което води към помъдряването – заяви Мишев, след като получи статуетката от кмета Йорданка Фандъкова. – Днес е денят на столицата и ние трябва да говорим за това какво означава София. Помъдряваме ли? Не е ли време вече да приключим с пубертета на нашата нова, млада демокрация и да тръгваме по пътя към помъдряването? Пътят е един – книгата, словото, от древните времена до днес. Римските писатели са имали девиза – нито ден без черта, нито ден да не остане нещо незаписано.

Нека ние направим нещо просто като рецепта – всяка вечер да отделим половин час на нашите наследници, да спрем за малко айфоните и лаптопите и половин час да им четем. Това е единственият път към помъдряването. Единственият начин един ден да създадем модерна и интелигентна България. Затова съм тази вечер тук.“

Самата церемония, режисирана от проф. Иван Добчев, продължи малко повече от час, а декорите превърнаха сцената в метростанция – като преди появата на всеки следващ лауреат в някоя от категориите преминаваше едно от влакчетата и диктор напевно обявяваше областта, в която ще бъде връчена награда.

Призът на Столична община в категорията за култура бе за книгата „На живо от София“ на Александър Шпатов. Освен със сборника си, посветен на града, през тази година писателят бе и двигател на създаването на новата стъклена Читалня пред Народния театър, която от известно време вече работи активно и набира нови и нови почитатели.

В областта на театъра призът бе за спектакъла „Антигона“ на Театър „София“, поставен от режисьора и на тазвечершната церемония Иван Добчев. Отличието бе получено от директора на института Ириней Константинов, който напомни, че в петък, 18 септември, ще има специално представление сред руините на Ротондата зад Президентството.

Наградата за музика отиде при организаторите на „Европейски музикален фестивал 2015“ Даниела Ханджиева, Васил Димитров. В областта на изобразителното изкуство пък призът бе връчен на проф. Богомил Николов за организацията на международния конгрес за медално изкуство „ФИДЕМ“.

В област „журналистика“ отличието получиха Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов за сайта си за култура „Въпреки“. Наградата за архитектура си поделиха и проф. д-р арх. Чавдар Ангелов и Кирил Русков. В категория „танцово изкуство“ с приза бе удостоен балет „Арабеск“ за спектакъла си „Пандора“.

Един от най-титулованите филма за тази година, „Урок“ на Петър Вълчинов и Кристина Грозева пък получи наградата на Столична община за принос към културата в област кино. За развиване на съвременните жанрове в изкуствата пък отличие получи „Дерида денс център“.

Наградата на журито, обявена от председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, бе връчена на Националния дворец на културата за реализирането на множество културни проекти и възраждане на двореца като културен център на София. Отличието получи Мирослав Боршош, който в края на краткото си слово се пошегува, че журито е успяло да награди едновременно триста души и сграда.

Между връчванията на наградите в различните категории пък публиката в залата на Операта видя изпълнения на тенора Бойко Цветанов, Йълдъз Ибрахимова, триото „Сентиментъл Суингърс“, Милица Гладнишка, а може би за първи път на тази сцена зазвуча и бийтбокс – от Печенката.

Площад СЛАВЕЙКОВ