Въпреки че Унгария се опитва да спре с бодлива тел и сълзотворен газ хилядите прииждащи бежанци, кметът на Ашотхалом, малко градче в южната част на Унгария продължава да се тревожи, че страната му може да изглежда твърде гостоприемна за мигрантите.

Затова и Ласло Тороскай, ултранационалист с уклон към драматизма, реши да вземе нещата в свои ръце, разказва "Ню Йорк таймс". Кметът записа персонално "Послание от Унгария към нелегалните имигранти ", което качи във фейсбук и в ютуб късно в сряда вечерта. В него той открито заплашва бежанците с арест. За да бъдат по-убедителни посланията му какво чака имигрантите са придружени с преки демонстрации на сила. Стилистиката е като във филм за Дивия запад. Най-внушителен трябва да е кадърът, на който Тороскай е заел заплашителна позиция, а на заден план са наредени полицейски коли, мъже в маскировъчно облекло, нещо като опасните местни шерифи.

Във видеото един след друг вървят кадри, заснети от въздуха - виждат се хеликоптер, мотор и двама мъже на коне. След това кметът Тороскай прибягва до помощта на Google maps, за да илюстрира, че маршрутът от Сърбия до Германия е по-дълъг през Унгария, отколкото, ако се мине през Хърватия и Словения. Пропуска, че във втория вариант има много повече планински части.

"Унгария е лош избор", казва кметът и явно нещо като местен унгарски шериф. "Най-лошият е Ашатхалом".

Видеото, което беше рекламирано и от крайнодясната "Йоббик", бързо стана много популярно. Коментарите, както може да се очаква, са силно поляризирани - от одобрение през нескривани подигравки.

Преди да бъде избран за кмет на Ашотхалом, селище с около 4000 души билзо до границата със Сърбия, Тороскай вече беше придобил скандална известност със своите екстремистки възгледи като лидер на "Младежко движение "64 окръга" (абревиатурата му на унгарски е HVIM), което иска Унгария да си вземе обратно териториите, изгубени по време на Първата световна война. 

Въпреки сегашната си неприязън към нелегалните имигранти, кметът Тороскай също има опит с незаконно преминаване на границата. През 2008 г. беше набит от сръбски националсти, когато се промъкна през границата, за да присъства в сръбската провинция Воеводина на партийна сбирка. Във Воеводина има голямо унгарско малцинство.

Засега не е ясно кой е продуцирал видеото, с което Тороскай заплашва бежанците, запътили се към Унгария.