Преди няколко дни парламентът прие промени в Наказателния кодекс, с които отпадна давността за пресъпленията на комунизма. Дебатът по тази тема в пленарната зала бе изключително разгорещен. Един от най-активните в него бе депутатът Методи Андреев (ГЕРБ).

 

- Г-н Андреев, отпадането на давността за престъпленията на комунизма има ли някаква чисто практическа полза ли си остава само морален акт?

- Хората, които искат възмездие трябва да направят това, което направиха в Румъния. Там има искове от техния съюз на репресираните. Аз имам информация за хора, които са вършили включително убийства като началници на затвор по време на комунистическия режим и все още са живи. Това е вече работа на репресираните у нас.

- Как е станало в Румъния?

- Там например е осъден комендант на един от най-жестоките комунистически концетрационни лагери. Има около 30 подобни процеса. Цялата информация е дошла от репресираните. Тук по принцип прокуратурата или трябва да се самосезира, което няма да стане в България, или трябва да има някой, който да я сезира. Това са хората, които са пострадали.

Ако има такива искове това ще е един опит да се види как работи българското правосъдие. Защото ние всякакви закони можем да приемаме.

- Репресираните обаче не са ли също вече доста възрастни хора, от които едва ли може да се очаква сериозна активност?

- Те може да са възрастни, но имат наследници. Тези наследници също могат да предявят иск. 

- Как ще отговорите на упреците от страна на БСП, че пада давността само за престъпленията от 9 септември 1944 г., но не и преди това?

- Тези случаи, за които те говорят - за ястребинчетата и други такива - нали те, когато дойдоха на 9 септември техният Народен съд е раздал възмездие. Аз ще ви кажа в Перущица как е станало, аз съм от там. Преди 9 септември там са разстреляни 22-ма ремсисти. Колко са били ремсисити те си знаят. Истината е, че това са били младежи, а тогава е било модерно да си ляв. Млади, пеят комунистически песни, били са на страната на антихитлеристката коалиция и т.н. След 9 септември идват другарите, хващат попа, даскала, богатите хора, които нямат нищо общо... 28 избиват.

В момента в Перущица има два паметника - на ремсистите и на убитите след 9 септември. Имах предложение този паметник да го направим общ, да напишем отгоре, като в Испания: "Всички умряха за България" и да приключим въпроса. В общинския съвет членовете на БСП отказаха. Затова ние направихме паметник на загиналите във войните и след 9 септември. На 20 метра са един от тук.

- В крайна сметка БСП не подкрепи промените и се видя, че сме далеч от помирение по тези теми.

Ако БСП бяха гласували този закон аз щях лично да обявя в пленарната зала: България има модерна, лява партия. Сега как да го кажа?